Partijen paaien D66 met geld voor kennis

D66 krijgt een bedrag van rond de 700 miljoen euro voor de kenniseconomie als zij CDA en VVD aan een parlementaire meerderheid wil helpen om een kabinet te vormen....

D66 heeft als claim voor natuur en milieu een bedrag gevraagd van 200 miljoen euro. Het gaat hierbij om het verder versterken van de ecologische hoofdstructuur door natuurgebieden aan te kopen.

Het geld voor onderwijs zal wat D66 betreft gestoken moeten worden in extra leraren, het hoger en wetenschappelijk onderwijs en medische opleidingen. D66 heeft in haar verkiezingsprogramma 2,5 miljard euro extra voor onderwijs gevraagd, maar dat was in economisch betere tijden. CDA en PvdA hadden in hun bijna-regeerakkoord van deze maand ook een extra bedrag van 700 miljoen euro afgesproken.

De drie partijen hebben afgesproken het financieringstekort dicht bij nul te laten uitkomen. Maar, zo zegt D66-onderhandelaar Bert Bakker: 'Liever een goed programma met een klein tekort, dan het financieringstekort op nul met een slecht programma.'

Het correctief referendum zal voor D66 geen halszaak zijn, bevestigde D66-aanvoerder Boris Dittrich zondagavond in Netwerk. Wel sleept D66 de gekozen burgemeester binnen en een wijziging van het kiesstelsel dat moet leiden tot een districtenstelsel. Hoogstwaarschijnlijk krijgen de Democraten in het tweede kabinet-Balkenende twee ministers, de VVD vijf en het CDA zeven.

Naar alle waarschijnlijkheid gaat morgen de kogel door de kerk bij CDA en VVD voor wat betreft de derde coalitiepartner. De fracties vergaderen daar dinsdag over. Mocht de D66-fractie besluiten deel te nemen aan de coalitie, dan zal dat besluit worden voorgelegd aan een speciaal bijeen te roepen partijcongres.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden