Partijen op zoek naar ervaring en frisheid

Pia Dijkstra staat op de kieslijst van D66, Ahmed Marcouch loopt zich warm voor de PvdA. Een overzicht van politieke nieuwkomers, en interviews met vier van hen....

DEN HAAG Oud-nieuwslezeres Pia Dijkstra is de opvallendste nieuwkomer op de kieslijst van D66. Bij de PvdA maakt vertrekkend stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch uit Amsterdam zich op voor de overstap naar Den Haag. Vandaag maken VVD en CDA bekend welke nieuwkomers op hun lijst staan.

Alle partijen zoeken voor hun nieuwe Kamerfractie een mix van ervaring en vers bloed. Dinsdagavond kregen de kandidaten voor CDA en VVD te horen welke plaats op de lijst het partijbestuur hun heeft toebedacht. Wie ontevreden is over die plek, kan zich vandaag nog terugtrekken. Daarna worden de kandidatenlijsten gepresenteerd. Het zijn concepten: leden mogen wijzigingen voorstellen in de volgorde.

Zoals bekend wordt de VVD-lijst aangevoerd door Mark Rutte. Daarna volgen volgens ingewijden de zittende Kamerleden Edith Schippers en Fred Teeven. De hoogste nieuwkomer is naar verwachting Jeanine Hennis-Plasschaert. Zij zit sinds 2004 in het Europese Parlement voor de VVD. Haar zou de vierde plek zijn aangeboden. Verder wordt in liberale kringen onder anderen Presley Bergen genoemd, bestuurslid van Beter Onderwijs Nederland. Van de huidige VVD-fractie hebben alleen Johan Remkes, Laetitia Griffith en Cees Meeuwis hun vertrek aangekondigd. Meeuwis wordt wethouder in Breda.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) liet maandag weten niet op de lijst te willen van het CDA. In 2006 stond hij op plaats 5. Donner wil een nieuwe generatie de kans bieden, maar is wel beschikbaar voor een ministerspost. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) wordt mogelijk de nummer 2 op de CDA­lijst, achter Jan Peter Balkenende.

D66 presenteerde maandag de eerste 25 kandidaten op de conceptlijst. Na lijsttrekker Alexander Pechtold staat op nummer twee Magda Berndsen (59), sinds 2006 korpschef in de regio Friesland. Gerard Schouw (44), nu lid van de Eerste Kamer, staat op drie. De zittende leden Boris van der Ham en Fatma Koser Kaya staan op respectievelijk de vierde en de zevende plaats. Opvallend gezicht op de zestiende plaats is Pia Dijkstra, voormalig presentator van het NOS Journaal en Vinger aan de Pols. Ze is nu voorzitter van de Taskforce Deeltijd Plus.

‘Geen van onze kandidaten maakt na de verkiezingen de overstap naar het kabinet’, zei lijsttrekker Pechtold. ‘We hebben andere mensen klaar staan om eventueel minister of staatssecretaris te worden.’

Bij D66 hadden zich tweehonderd kandidaten gemeld, bij de PvdA vijfhonderd. Bij de sociaal-democraten blijkt pas rond 20 april wie er op de lijst staan. Kandidaat is onder anderen Mohammed Mohandis, raadslid in Gouda en voorzitter van de Jonge Socialisten. Ook Ahmed Marcouch, de vertrekkende stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Slotervaart, heeft interesse getoond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden