nieuws

Partijen groeien in verkiezingsjaar, Kaag lokt leden naar D66

De wijken in en foldertjes uitdelen kunnen ze niet, maar toch hebben veel partijen er het afgelopen jaar leden bij gekregen. D66 en GroenLinks groeiden in 2020 het hardst. FvD blijft volgens de eigen administratie de grootste ledenpartij van Nederland.

Dylan van Bekkum
Sigrid Kaag tijdens haar eerste speech als lijsttrekker van D66, in september vorig jaar. D66 groeide in 2020 het hardst van alle partijen wat betreft ledenaantal.  Beeld ANP
Sigrid Kaag tijdens haar eerste speech als lijsttrekker van D66, in september vorig jaar. D66 groeide in 2020 het hardst van alle partijen wat betreft ledenaantal.Beeld ANP

Dat maakte het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen donderdag bekend. D66 had op 1 januari van dit jaar 2.166 meer leden dan een jaar eerder en is met een groei van 8,7 procent de grootste stijger. Volgens het DNPP is de groei voor een groot deel te verklaren uit het lijsttrekkerschap van Sigrid Kaag, die in september 2020 aanvoerder van de partij werd.

Ook GroenLinks doet het goed, met een stijging van 7,4 procent. De PvdD en VVD groeiden allebei ongeveer evenveel, met 4,5 procent. Voor de VVD betekent dat de eerste toename na jaren van leegloop.

Ruzie binnen een partij jaagt leden weg. Zo worstelde 50Plus zich met conflicten over het partijvoorzitterschap en het lijsttrekkerschap door 2020 heen en zag 1.323 van de 4.982 leden weglopen. Daarmee krimpt de ouderenpartij met bijna 27 procent. Ook Denk, dat vorig jaar bijna ten onder ging aan een ‘broedermoord’, had op 1 januari 6,3 procent minder leden dan een jaar eerder.

null Beeld

Vraagtekens

Het najaar van het FvD was een onnavolgbare soap van weglopende Europarlementariërs, senatoren, Statenleden, gemeenteraadsleden en een Kamerlid. Toch schreef FvD in 2020 naar eigen zeggen 1.606 leden bij en groeide daarmee naar 45.322 leden, het meeste van alle politieke partijen. Het DNPP plaatst echter vraagtekens bij de ledenadministratie van het FvD.

In oktober kampte de partij namelijk al met subsidieproblemen, omdat de ledenadministratie een puinhoop bleek. Ook spraken in oktober nog 9.000 leden zich uit in een referendum tegen partijleider Thierry Baudet: zijn die allemaal gebleven nadat hij toch aanbleef? Op meerdere verzoeken tot toelichting reageerde FvD volgens het DNPP niet. Het is de enige partij die geen inzage geeft in het aantal vertrokken en nieuwe partijleden, maar alleen een positief saldo meldt.

Het CDA blijft op het terrein van ledenaantallen in de malaise. De christendemocraten hadden op 1 januari 1.812 leden minder dan een jaar eerder, een afname van 4,6 procent. Binnen het CDA waren wat strubbelingen rondom het partijleiderschap, maar een groot ledenverjagend conflict was dat niet. De leegloop bij het CDA is onderdeel van een bredere ontwikkeling: het ledenaantal slinkt al sinds de jaren tachtig haast onafgebroken. Toch is het CDA met 37.375 leden nog steeds de derde partij van Nederland (na FvD en PvdA).

Overige partijen zagen weinig verschil op de meter. Ze kenden een kleine toename (ChristenUnie) of een minimale afname (SP, PvdA en SGP). Er was maar één partij met volledige stabiliteit: de PVV, waar alleen Geert Wilders lid van is. In totaal groeide het aantal leden van de partijen in de Tweede Kamer met 4.228.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden