Partijen eens over onderzoek naar havenpool

Het adviesbureau Coopers & Lybrand zal de komende twee weken onderzoek doen naar de randvoorwaarden waaronder een nieuwe, afgeslankte Arbeidspool in de haven van Amsterdam kan worden gerealiseerd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het bureau zal de voorstellen van de partijen onderzoeken en toetsen op hun haalbaarheid. Uitgangspunt daarbij is 'een havenpool die een goede service kan bieden met een betaalbaar aantal mensen', aldus A. van Idsinga namens de havenwerkgevers.

Coopers & Lybrand zal ook een sterkte-zwakte-analyse van de verschillende reddingsoperaties opstellen. Aan de hand van die berekeningen zal het bureau een advies geven over het beste scenario.

Het gesprek tussen de partijen werd vrijdag afgebroken, omdat de havenarbeiders de Noordersluis in de haven van IJmuiden bezetten. Omdat de bezetting dezelfde dag nog werd beëindigd, kon gisteren het havenoverleg worden hervat. Het overslagbedrijf OBA, dat zich in het conflict het hardst opstelde, was niet vertegenwoordigd in de onderhandelingen, maar de onderneming sloot zich gisteren wel aan bij de uitgangspunten van het onderzoek.

De vakbonden zullen het resultaat van het overleg vandaag aan hun leden voorleggen. Dan wordt besloten of de acties kunnen worden opgeschort. 'Het blijft een wrang gevoel voor de honderden mensen van de Arbeidspool dat ze de ontslagbrief al op zak hebben', zegt T. Van Buchem van de Vervoersbond CNV. 'We hopen als bonden op het gezonde verstand van de havenarbeiders, maar het vertrouwen van het personeel heeft de afgelopen weken natuurlijk wel een flinke deuk opgelopen.'

Coopers & Lybrand heeft in 1995 ook al de situatie in de Amsterdamse haven, waaronder de havenpool, onderzocht. In het komende advies moet rekening worden gehouden met het aantal mensen in de havenpool, het beschikbare werk en de rentabiliteit van de havenbedrijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden