Partijdieren van het aaibare soort

Het congres van de Partij voor de Dieren was zondag voor het eerst openbaar. Eindelijk mocht de pers de leden 'in het wild zien'. Het zijn heel normale mensen.

DOORN - Een rariteitenkabinet van dierenliefhebbers, nee, dat is het congres van de Partij voor de Dieren niet te noemen. Er komen eigenlijk heel normale mensen.


Van het aaibare soort, dat wel. Mannen en vrouwen die geen vlieg kwaad doen. Aan de lunch, die bestaat uit broodjes met zeewier en bleekselderij en sojamelk, vertellen ze elkaar over schandalige prinselijke jachtpartijen. Fijn om gelijkgestemden te ontmoeten, zeggen ze.


Het was het een van de mysteries van de Nederlandse politiek: het congres van de Partij voor de Dieren. Zondag was het voor het eerst openbaar. De pers mocht, na jaren discussie binnen de partij, 'de leden in het wild zien', zoals Thieme zei.


Tijdens het congres vertelt de partijleider nog eens over stokjes met satévlees die nooit 49 cent kunnen kosten en over duurzaamheid en mededogen en over hoe zij een groene partij leidt terwijl de rest grijs is. Echt tot leven komt het verhaal niet. Hier staat een geroutineerde politica, geen volksmenner.


Ze spreken ook zelf, de leden. Rijendik stellen ze zich op achter een microfoon om te betogen waarom het onverstandig is een lijstverbinding aan te gaan met 50Plus of de Piratenpartij, zoals het bestuur voorstelt. De kiezers zullen denken dat er inhoudelijke overeenkomsten zijn, waarschuwen ze, ook al zou het een louter strategische zet zijn om een restzetel te bemachtigen. Partijvoorzitter Luuk Folkerts weet genoeg. 'Het is onwaarschijnlijk dat we een verbinding aangaan', zegt hij naderhand.


Beslotenheid

Het waren niet partijleider Marianne Thieme, Kamerlid Esther Ouwehand of het partijbestuur die de congressen liever in beslotenheid hielden, blijkt uit de notulen van het vorige congres die de pers nu kreeg toegestuurd. Liever maar openbaar, dan zou de toespraak van Marianne misschien op het journaal komen. En dan zou dat geheimzinnige, dat al snel achterdochtig maakte, er tenminste ook vanaf gaan. Maar de leden durfden het nog niet aan.


Al kwam het Thieme en Ouwehand soms goed uit dat er geen journalisten werden toegelaten. Vooral toen ze elkaar de tent uitvochten, twee jaar geleden, omdat Ouwehand ineens was verbannen van de tweede plek van de lijst. Nog steeds beginnen de leden verlegen te lachen als je ernaar vraagt. Toch zijn de meesten blij dat de pers er nu wel is, want, wie weet, levert media-aandacht extra kiezers op. Ze wijzen elkaar trots op een bericht op nu.nl. 'De speech van Marianne Thieme is bijna integraal overgenomen!'


De keerzijde is dat sommige aanhangers niet zijn komen opdagen, zegt senator Niko Koffeman. 'Ze werken bij een natuurorganisatie of bij het ministerie. Daar is een lidmaatschap van de Partij voor de Dieren niet altijd bevorderlijk voor je carrièrekansen. Treurig genoeg.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.