Partijbelang

MEER DAN twee weken was het falen van de politie in Groningen, daags voor de jaarwisseling, in het hele land het gesprek van de dag....

Minister-president Kok liet vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie weten de gebeurtenissen in Groningen buitengewoon ernstig te nemen. Dijkstal en Sorgdrager, kondigde hij aan, zouden de betrokkenen om tekst en uitleg vragen; de politiewet zou desgewenst op de helling gaan.

Je zou denken dat de Tweede Kamer, net terug van het kerstreces, gisteren stond te popelen om de bewindslieden aan de tand te voelen over hun aanpak van de crisis. Er zijn wel onbeduidender gebeurtenissen waarover de Kamer per ommegaande van de hoed en de rand wil weten. Je zou ook denken dat volksvertegenwoordigers er alles aan gelegen zou zijn hun mening te geven over de problemen waardoor Groningen werd geplaagd.

Dat debat komt er ook wel, maar aan PvdA en VVD heeft het niet gelegen. Toen het Kamerlid Rabbae (GroenLinks), gesteund door CDA en D66, er gisteren om vroeg, stelden Kalsbeek (PvdA) en Vos (VVD) alles in het werk om daar een stokje voor te steken. Daarvoor werden de meest curieuze argumenten van stal gehaald. De Kamer zou moeten wachten tot de gemeenteraad van Groningen zijn eindoordeel heeft geveld. Het kabinet heeft Ouwerkerk een maand gegeven om orde op zaken te stellen: zou een debat over pakweg vier weken dus niet veel verstandiger zijn?

Het doel was duidelijk: de VVD hoopt politieminister Dijkstal zo lang mogelijk uit de wind te houden, en de PvdA wil met partijgenoot Ouwerkerk hetzelfde. Als er dan toch over 'Groningen' moet worden gepraat, dan liever met Sorgdrager, in wier opdracht het rapport-Bakkenist is opgesteld. Zij is bovendien - prettige bijkomstigheid natuurlijk - lid van een andere partij.

Zulke procedurele politieke spelletjes zijn in Den Haag niet ongebruikelijk, maar stuitend zijn ze wél. Als burgers in het hele land over de gebeurtenissen in Groningen praten, hoort de Kamer dat thema op te pikken, diende CDA-leider De Hoop Scheffer PvdA en VVD van repliek. Hij heeft gelijk. Hoe vaak hebben Bolkestein en Wallage geen bewogen woorden gesproken over het dualisme, over de controlerende rol van de Kamer, die moet worden versterkt?

Kalsbeek en Vos hadden er geen boodschap aan. Aan de vooravond van de verkiezingen gaat bij hen het partijbelang boven alles en komen de zorgen van de burgers op de tweede plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden