Nieuws Partij voor de Dieren

Partij voor de Dieren zet meer in op de wereld en minder op Den Haag

De Partij voor de Dieren zet zwaar in op het wereldwijd verspreiden van haar opvattingen over dierenrechten. Wereldwijd zijn er al 18 zusterpartijen. In nog eens zes landen zijn vergevorderde plannen voor een eigen partij voor de dieren. De internationalisering loopt via de in 2012 opgerichte nevenorganisatie Animal Politics Foundation.

Marianne Thieme tijdens het voorjaarscongres van Partij voor de Dieren. Beeld ANP

Partijleider Marianne Thieme besteedt een substantieel deel van haar tijd aan het uitbouwen van die internationale contacten, middels lezingen en masterclasses. Ook de boeken en films die de partij produceert, worden daarbij ingezet. Een elke paar weken verschijnend worldlog wordt in twaalf talen online gezet, net als de debatbijdragen van Thieme in de Tweede Kamer.

Als gevolg daarvan worden debatten waarvoor andere partijen hun fractieleiders afvaardigen, bij de Partij voor de Dieren soms door Esther Ouwehand – de tweede in de fractiehiërarchie – gevoerd. Als reactie op een onderzoek van tv-programma EenVandaag, waaruit bleek dat Thieme vaak afwezig is bij Kamer­debatten, zei ze over haar prioriteiten: ‘Wij willen graag een grote, internationale beweging worden waarin dieren, natuur en milieu wereldwijd serieus worden genomen. Met een grotere fractie komen ook andere Kamerleden aan de beurt.’

Rolmodel

Thieme wordt in het buitenland gezien als rolmodel voor politici die zich om dierenrechten bekommeren. ‘Partij voor de Dieren zijn wegbereiders’, zegt Jane Smith, gemeenteraadslid in het Engelse Cheshire: ‘We kijken naar hun pionierswerk om er van te leren.’ Smith was, net als tientallen collega’s, aanwezig op het congres van de zusterpartijen dat in juni in Brussel en Den Haag werd gehouden. Die congressen worden bekostigd door het ministerie van Buitenlandse zaken uit een potje om democratie wereldwijd te bevorderen.

Ook aanwezig op dat congres was Aleksandra Mezinova, die bezig is in Oekraïne een partij voor de dieren op te richten. Haar typering van Thieme ‘Recht vooruit, eerlijk, overtuigend en zeer inspirerend.’ Overigens heeft Duitsland de oudste rechten; de Partei Mensch Umwelt Tierschutz dateert van 1993 maar kreeg door de kiesdrempel amper vaste grond onder de voeten.

De Partij voor de Dieren heeft sinds haar oprichting in 2002 een ontwikkeling doorgemaakt van een beweging die opkwam voor het welzijn van dieren naar een partij met een politiek-economische visie op hoe om te gaan met de – beperkte – grondstoffen van de aarde. Een dergelijke visie heeft alleen effect als die planeetbreed wordt doorgevoerd, is de redenering van Thieme.

Andere accenten: dierenleed

De zusterpartijen hebben ieder hun eigen accenten. Zo wil The Humane Party uit de Verenigde Staten alleen veganisten als kaderleden en legt The Trees Party uit Taiwan de nadruk op flora in plaats van fauna. In landen waar men doende is partijen voor de dieren op te richten – Moldavië, Albanië, Marokko, Roemenië, Nieuw-Zeeland en Oekraïne – komt die behoefte doorgaans voort uit praktische bekommernis om dierenleed, zoals van zwerfhonden en – katten, vechtstieren of vetgemeste ganzen.

Naast Nederland hebben de partijen voor de dieren vooralsnog alleen in Portugal, Duitsland, Engeland en Australië volksvertegenwoordigers. Plannen om bij de Europese verkiezingen van 2019 met een pan-Europese lijst te komen, lijken het niet te gaan halen.

Hoe het buitenbeentje van de Nederlandse politiek de wereld verovert

In Nederland wordt nogal eens lacherig gedaan over de Partij voor de Dieren, maar internationaal geldt ze als dé voortrekker van een snel groeiende beweging. Wat drijft de dierenpolitici? 

Klik op de kaart voor een uitvergroting

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.