Partij voor de Dieren hekelt 'mens-centrale' aanpak crisis

den haag De Partij voor de Dieren laakt ‘de mens-centrale’ aanpak in tijden van crises. Vandaar dat ze in het verkiezingsprogramma niet de traditionele bezuinigingen centraal stelt....

Dinsdag stuurde de partij haar conceptprogramma naar de leden. Het welzijn van dieren is het speerpunt. ‘Er is een beschavingsoffensief noodzakelijk, dat vergelijkbaar is met de strijd van weleer tegen de onderdrukking van vrouwen, kinderen en slaven’, meldt de partij in de inleiding.

Dieren zijn de rode draad in de eerste acht hoofdstukken van het 60 pagina’s tellende program. De partij, die zichzelf ziet als seculiere emancipatiebeweging, wil af van de intensieve veehouderij. Verder stelt de partij een klimaatwet voor om een drastische reductie van de uitstoot van broeikasgassen te realiseren.

De partij wil het eten van vlees niet verbieden, maar pleit voor matiging van de vleesconsumptie en gaat plantaardig voedsel bevorderen. ‘Om in de toekomst alle monden te kunnen voeden, is een kromp van de veestapel en een omschakeling naar een meer plantaardig voedselpatroon noodzakelijk.’

De dierenpartij wil consumenten bewust maken van hun eetpatroon door middel van een vleestaks van 2 euro per kilo. Dat zou de schatkist, volgens de partij, jaarlijks 1,4 miljard euro opleveren. Ook pleit de partij voor betere etiketten op voedselproducten, met onder meer informatie over dierenwelzijn.

Senator Niko Koffeman zegt dat de Partij voor de Dieren, nu met twee zetels in de Tweede Kamer, ook andere partijen inspireert. De afgelopen jaren is dierenwelzijn steeds vaker op de Kameragenda geplaatst. Maar er is nog een lange weg te gaan, stelt hij ook.

De partij is voor een verplichte cursus voor nieuwe hondeneigenaren, wil meerdaagse vluchten in de duivensport verbieden en bepleit een bedenktijd bij de aankoop van huisdieren. Verder ‘horen exotische dieren als lama’s en wallaby’s niet thuis op een kinderboerderij’.

Volgens Koffeman gaat de Partij voor de Dieren 18 miljard euro besparen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden