Nieuwszwerfafval

Partij voor de Dieren doet aangifte tegen Klaas Dijkhoff wegens verspreiden 500 plastic ballonnen

De Partij voor de Dieren doet dinsdagochtend aangifte tegen VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vanwege vijfhonderd ballonnen die hij op het VVD-congres in Den Bosch van afgelopen zaterdag liet opstijgen.

Redactie
Klaas Dijkhoff laat proefballonnen op tijdens het VVD-partijfestival in Den Bosch. Beeld Freek van den Bergh
Klaas Dijkhoff laat proefballonnen op tijdens het VVD-partijfestival in Den Bosch.Beeld Freek van den Bergh

Het Tweede Kamerlid Christine Teunissen van de PvdD dient dinsdag haar aangifte in bij de Haagse politie. ‘Omdat verspreiding van vijfhonderd stuks zwerfafval een economisch delict is’, zegt Teunissen. ‘Ik vind het een heel principiële zaak, dat zal het Openbaar Ministerie ook moeten vinden.’

De ludieke actie van Dijkhoff afgelopen zaterdag was een reactie op recente kritiek: Dijkhoff zou volgens sommigen ‘te veel proefballonnen oplaten’. Vrijwel gelijk na de actie volgden er negatieve reacties in de media en op Twitter, waarin mensen verwezen naar de beloofde inzet van de VVD voor het milieu.

Hoe kansrijk de aangifte is, is nog wel de vraag. Na een oproep van de Tweede Kamer uit 2014 om ballonnen te ontmoedigen, heeft een groeiend aantal gemeenten een verbod ingesteld. Maar het gemeentebestuur van Den Bosch liet recent juist weten daar niets voor te voelen. Een verzoek van De Bossche Groenen werd genegeerd. Van een landelijk verbod is vooralsnog geen sprake.

Reportage op het najaarscongres van de VVD: VVD-festival vol proefballonnen flirt met de ‘V’ van ‘Volkspartij’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden