Partij van Sarkozy wint lokale verkiezingen

Rechts heeft de lokale verkiezingen in Frankrijk gewonnen. De UMP van oud-president Nicolas Sarkozy en haar centrumbondgenoten haalden volgens exitpolls 66 tot 70 van de 98 departmentale raden binnen. Premier Manuel Valls gaf de 'onbetwistbare' nederlaag van zijn socialistische partij toe; de PS raakt ongeveer de helft van haar raden kwijt. Anti-immigratiepartij Front National boekte successen, maar slaagde er niet in om voor het eerst een meerderheid in een raad te veroveren.

Nicolas Sarkozy Beeld afp
Nicolas SarkozyBeeld afp

De socialisten verloren zelfs in Corrèze, het departement van president François Hollande. Ook het politieke achterland van Valls, de Essonne, leek een prooi van rechts. Maar ook FN-leider Marine Le Pen wachtte een bittere pil: zelfs in de Vaucluse, de zuidelijke regio waar haar nicht Marion Maréchal-Le Pen een belangrijke figuur is, haalde de FN geen meerderheid. Wel kan het FN, dat vorige week in de eerste ronde een kwart van de stemmen kreeg, bogen op een stuk of negentig raadsleden verspreid over Frankrijk.

De UMP van Sarkozy behaalde volgens het ministerie van binnenlandse zaken ongeveer 46 procent van de stemmen, vergeleken met 34 procent voor links en 20 procent voor het Front National.

Sarkozy zei dat de socialisten hun nederlaag moeten wijten aan hun 'leugens, ontkenning en onmacht'. Hij zei dat rechts zich voor moet bereiden op een wisseling van de wacht 'om het land weer overeind te krijgen en de achteruitgang te stoppen waar het meest archaïsche socialisme van Europa het in heeft gestort'.

De Franse president Francois Hollande praat met de burgemeester van de stad Tulle, die voor de Socialistische Partij kandidaat is bij de verkiezingen. Beeld afp
De Franse president Francois Hollande praat met de burgemeester van de stad Tulle, die voor de Socialistische Partij kandidaat is bij de verkiezingen.Beeld afp

Op weg naar de macht

FN-leider Marine Le Pen noemde de verkiezingen 'een belangrijke stap voor de patriottische beweging op de weg naar de macht'. 'Het doel is nabij: het bereiken van de macht en het toepassen van de macht om Frankrijk beter te maken', zei zij.

Valls had de kiezers opgeroepen op wie dan ook, desnoods een kandidaat van rechts te stemmen om het Front National te verslaan. Hij suggereerde dat de overwinning van rechts daarom deels is toe te schrijven aan zijn oproep om de rijen tegen uiterst rechts te sluiten. Sarkozy ging daar niet in mee; hij zei zijn aanhangers dan maar niet te stemmen als er geen UMP-kandidaat was.

De stemmen worden geteld. Beeld afp
De stemmen worden geteld.Beeld afp

Opkomst

De opkomst in de tweede ronde van de verkiezingen was iets lager dan in de eerste ronde, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken. De kiezers konden 4108 leden van lokale raden kiezen voor de 98 departementale raden. De kandidaten stonden in paren op de stembiljetten - een man en een vrouw - om te verzekeren dat de helft van de raadsleden vrouw is.

Le Pen was zelf geen kandidaat in de verkiezingen, maar keek vooruit naar de presidentsverkiezingen in 2017. Zij zei dat de nieuwe raadsleden zullen helpen toekomstige verkiezingen te winnen. Haar partij is de 'enige echte oppositie' tegen de heersende machten in Frankrijk, zei zij. In december staan in Frankrijk regionale verkiezingen gepland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden