Nieuws

Partij van Poetin koerst af op grote verkiezingszege, waarnemers melden duizenden ongeregeldheden

In Rusland stevent de partij van president Poetin af op een grote overwinning in de parlementsverkiezingen. Waarnemers meldden duizenden ongeregeldheden tijdens de driedaagse stemming. Kandidaten die tegen Poetins beleid zijn, waren van tevoren opgesloten in de gevangenis, naar het buitenland gejaagd of uitgesloten van deelname.

Stemmentelling in Moskou. Volgens een exitpoll heeft Verenigd Rusland 45 procent van de stemmen gekregen. Beeld EPA
Stemmentelling in Moskou. Volgens een exitpoll heeft Verenigd Rusland 45 procent van de stemmen gekregen.Beeld EPA

Met 55 procent van de stemmen geteld, komt de pro-Kremlinpartij uit op ruim 46 procent van de stemmen. Dat betekent waarschijnlijk dat de partij een ruime meerderheid houdt in het parlement. Bij de vorige verkiezingen in 2016 kreeg de partij nog 54 procent van de stemmen. De Communistische Partij staat met 21 procent op de tweede plek; drie andere Poetin-gezinde partijen zouden de kiesdrempel ook hebben gehaald.

Waarnemers verspreidden via sociale media talloze bewijzen van stemfraude. Op video’s is te zien hoe mensen niet een biljet in de stembus laten glijden, maar hele stapels. Net als bij eerdere verkiezingen werden groepen kiezers met bussen langs stembureaus gereden om meerdere keren te stemmen. Niet eerder ontdekt was het gebruik bij enkele stembureaus van pennen met uitwisbare inkt, die het mogelijk maakten om stemmen te verplaatsen.

Op internetstemmen was volgens waarnemers geen enkele controle mogelijk. In zeven regio’s, waaronder Moskou, konden mensen voor het eerst hun stem online uitbrengen. Volgens de Centrale Kiescommissie hebben miljoenen mensen daarvan gebruik gemaakt.

Buitenlands agent

De kiescommissie verklaarde enkele duizenden stemmen ongeldig, maar negeerde verreweg de meeste stemfraudemeldingen. Die zijn volgens het hoofd van de commissie onderdeel van ‘een gerichte, geplande campagne, ruim gefinancierd uit het buitenland’.

De grootste onafhankelijke waarnemersorganisatie, Golos, was voor de verkiezingen door de autoriteiten bestempeld als buitenlands agent. Internationale waarnemers waren niet aanwezig: zij zeiden dat Rusland zulke strenge coronaregels ingesteld had voor waarnemers, dat hun werk onmogelijk was.

Voor democratisch gezinde Russen lijkt de verkiezing dramatisch te zijn verlopen. Google en Apple zwichtten vrijdag voor druk van het Kremlin om een oppositie-app te verwijderen uit hun appwinkels. Met de app Slim Stemmen wilde het gevluchte team van oppositieleider Aleksej Navalny, die zelf in een strafkamp zit, kiezers adviseren om op bepaalde communisten en nationalisten te stemmen om Poetins partij van een meerderheid af te houden. Ook berichtenapp Telegram verwijderde Slim Stemmen in opdracht van het Kremlin. Tot deze verkiezingen dachten oppositieaanhangers in Rusland dat ze konden rekenen op vrije toegang tot de platformen van westerse techbedrijven.

Financieel extraatje

Ondertussen slaagde Poetins partij erin om loyale kiezers naar de stembus te krijgen. Gepensioneerden kregen in aanloop naar de verkiezing een financieel extraatje van Poetin en waren sterk vertegenwoordigd in stemlokalen. Het leger rapporteerde een recordopkomst van 99,8 procent onder militairen. Zondag aan het begin van de avond lag het totale opkomstpercentage rond de 45 procent.

Een deel van de Verenigd Rusland-stemmers is volgens kritische media onder druk gezet om te stemmen. Zo kregen werknemers van een Moskouse rekenkamer opdracht op om online te stemmen op de kandidaat van die partij, bericht een Telegramkanaal. Toen een van de werknemers dat weigerde, werd in haar flat de elektriciteit afgesloten.

Ook de separatisten in Oost-Oekraïne droegen hun steentje bij. De separatistenleiders, die in opdracht handelen van het Kremlin, stuurden naar eigen zeggen 825 bussen en 12 treinen met kiezers naar Rusland. Inwoners van het separatistengebied hebben Russische paspoorten gekregen van Poetin. Wie nog geen Russisch paspoort had, zo bericht het onafhankelijke tv-kanaal Dozjd, kon er bij de stembus een krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden