Partij van oud-PVV'er De Mos in Den Haag nu de grootste: 'Niet links, niet rechts, maar lokaal'

Van 3 naar 9 zetels: Richard de Mos had ervan gedroomd de grootste partij van Den Haag te worden, maar hij heeft er ook zes jaar keihard voor geknokt. Nu het gelukt is, moet hij een coalitie zien te smeden in de stad met dertien raadsfracties.

2018-03-22 14:20:15 DEN HAAG - Fractievoorzitter Richard de Mos van de politieke partij Groep de Mos viert samen met zijn partijleden de verkiezingswinst van de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Den Haag. ANP MARTIJN BEEKMAN Beeld null
2018-03-22 14:20:15 DEN HAAG - Fractievoorzitter Richard de Mos van de politieke partij Groep de Mos viert samen met zijn partijleden de verkiezingswinst van de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Den Haag. ANP MARTIJN BEEKMAN

Voor Richard de Mos heeft de verkiezingscampagne vier jaar geduurd. Onvermoeibaar liep hij de deuren plat om de gewone Hagenaar te binden aan zijn partij. De oud-PVV'er afficheert zich als man van het volk, die zich hard maakt voor veiligheid, onbetaald parkeren en de vreugdevuren op Scheveningen. 

Hij schopte het deze maand tot de laatste twaalf in de verkiezing van Beste Raadslid van Nederland. 'Als gangmaker van een politieke beweging durft hij ook naar de achtergrond te treden en zijn mede-partijgenoten aan het werk te laten', aldus de jury. 'Het creëert een herkenbare politieke identiteit en een eigen geluid.'

Nek-aan-nek-race

De Haagse gemeenteraad telt na de verkiezingen vijftien fracties op 45 zetels. Daarmee is de versnippering groot, al is dat niet anders dan in de afgelopen vier jaar. Toen vormden vijf partijen het college van burgemeester en wethouders (D66, Haagse Stadspartij, VVD, PvdA en CDA). Nu zou er al een college mogelijk zijn met vier partijen.

Groep De Mos/Hart voor Den Haag, zoals de partij volledig heet, won woensdagavond een nek-aan-nek-race met de VVD. Toch boekten ook de liberalen onder leiding van Boudewijn Revis een grote verkiezingswinst: van 4 naar 7 zetels. D66 is met 6 zetels de derde partij, een verlies van 2. In 2014 was D66 nog de winnaar van de verkiezingen in Den Haag. GroenLinks stijgt van 3 naar 5 zetels.

Grote verliezers zijn de de PvdA (van 6 naar 3), de Haagse Stadspartij (van 5 naar 2) en vooral de PVV (van 7 naar 2). Opvallend in de Haagse raad is het grote aantal eenmansfracties: SP, Islam Democraten, ChristenUnie/SGP, 50Plus, Nida en Partij voor de Eenheid. Twee zetels zijn er voor de Partij voor de Dieren en de PVV.

'Niet links of rechts'

Het forse verlies van de PVV is vooral opmerkelijk omdat Richard de Mos zijn politieke loopbaan in 2009 begon als Tweede Kamerlid en in 2010 als raadslid voor de partij van Geert Wilders. In 2012 besloot de partijleider hem echter niet meer te selecteren voor zijn kandidatenlijst voor de Kamer. 

Teleurgesteld vertrok De Mos uit het parlement en trok zich ook terug als raadslid. Hij begon aan zijn eigen partij te bouwen, wat in 2014 leidde tot 3 zetels. Vorig jaar kwam er daar nog eentje bij, nadat D66-fractievoorzitter Rachid Guernaoui overstapte. Guernaoui voelde zich door D66 gepasseerd als wethouderskandidaat - de partij moest een opvolger vinden nadat Ingrid van Engelshoven minister van Onderwijs werd. Guernaoui was nummer 2 op de kieslijst van Groep De Mos.

De winst van Groep De Mos betekent niet dat Den Haag een ruk naar rechts maakt, vindt De Mos zelf. 'Wij laten ons niet in linkse of rechtse hoekjes drukken, wij zijn lokaal. We kijken pragmatisch naar de onderwerpen die voorliggen.' De partij beloofde zijn kiezers onder meer een 'schone, veilige en leefbare stad' waar ondernemen 'een feest' is, en goede zorg voor iedereen bereikbaar moet zijn.

Ook wil de partij de komst van asielzoekerscentra kunnen tegenhouden en niet meer statushouders opvangen dan de stad wettelijk krijgt opgedragen. De partij wil een einde aan de bed-, bad- en broodregeling. 

Aanvullingen en verbeteringen:

In een eerdere versie van dit artikel stond dat GroenLinks 2 zetels in de raad had. Dit klopt niet, dat waren er 3.

DEN HAAG - Groep de Mos (met De Mos links midden) viert de overwinning op het Stadhuis in Den Haag nadat ze de grootste zijn geworden in de Hofstad. FREEK VAN DEN BERGH Beeld null
DEN HAAG - Groep de Mos (met De Mos links midden) viert de overwinning op het Stadhuis in Den Haag nadat ze de grootste zijn geworden in de Hofstad. FREEK VAN DEN BERGH
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden