Partij van omstreden politicus Heyliger opnieuw de grootste op Sint Maarten

De partij van de politicus Theo Heyliger, UP, is net als twee jaar geleden de grootste partij van Sint Maarten geworden bij de verkiezingen van maandag. Toch zal het lastig worden een regering te vormen, omdat geen van de vier grote partijen een meerderheid heeft behaald.

Theo Heyliger. Beeld Cigdem Yuksel
Theo Heyliger.Beeld Cigdem Yuksel

Heyliger is op Sint Maarten razend populair, ook omdat hij de kleinzoon is van Claude Wathey die tientallen jaren lang het eiland leidde. Maar Nederland wantrouwt hem, omdat zijn partij betrokken is geweest bij stembusfraudezaken, en omdat Heyliger banden zou hebben met omstreden figuren als de casinobaas Francesco Corallo.

Toch heeft de partij van Heyliger geen reden tot een feestje omdat UP in vergelijking met de laatste verkiezingen ruim tweeduizend stemmen heeft verloren: wat heel veel is op het Caribische eiland waar nog geen 15 duizend mensen hun stem hebben uitgebracht.

Overlopers

Ook twee andere grote partijen verloren stemmen, de National Alliance en de DP. De vierde grote partij US kreeg er juist ruim 1600 stemmen bij. Op de lijst van deze partij staan relatief veel 'overlopers' van andere partijen.

De politiek op Sint Maarten is met name instabiel omdat regelmatig parlementariërs uit het schip van hun partij springen, waarna de regering valt. Hoewel veel bewoners van het eiland nog maar amper vertrouwen hebben in de politiek, onder meer vanwege de instabiliteit, heeft de kiezer deze partij met veel 'shipjumpers' dus niet bestraft.

Op de lijst van US staan ook relatief veel kandidaten met een strafblad of een lopende rechtszaak tegen hen. Bijvoorbeeld Silvio Matser, die tijdens de vorige verkiezingen op de lijst van de UP stond. Hij wordt er van verdacht in 2014 stemmen te hebben gekocht in de gevangenis.

Door de uitslag, waarbij geen van de vier grote partijen maar in de buurt komt van een meerderheid, zal het lastig worden een stabiele regering te vormen, is de verwachting.

null Beeld Cigdem Yuksel
Beeld Cigdem Yuksel

'De kiezers blij maken, dat is toch geen stemmen kopen?'

Verkiezingen Sint Maarten artikelOm de politiek op Sint Maarten hangt de geur van corruptie. De grootste partij staat centraal in twee rechtszaken wegens stemfraude. Leider Theo Heyliger wijst alle 'geruchten' van de hand.

Zelfstandig land

Sint Maarten (ongeveer 50 duizend inwoners) is in oktober 2010 een zelfstandig land geworden binnen het koninkrijk der Nederlanden, na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen. Sindsdien is de regering vijf keer gevallen. Nederland heeft zich meerdere keren kritisch uitgelaten over de corruptie in het nieuwe land.

Ook Curaçao werd een zelfstandig land na 10 oktober 2010. Daar zijn de verkiezingen op 30 september. Er komt nu een tropische storm op het eiland af, die de stembusgang kan verstoren. Mogelijk moeten de verkiezingen worden uitgesteld.

null Beeld Cigdem Yuksel
Beeld Cigdem Yuksel
null Beeld Cigdem Yuksel
Beeld Cigdem Yuksel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden