Partij van het ressentiment

De PVV mobiliseert de rancune met gefingeerde vijandbeelden, betoogt VVD-filosoof Sybe Schaap.

Twee weken geleden werd bekend dat een politiek-filosofisch werk van VVD-senator Sybe Schaap zou verschijnen over de rol van rancune in de samenleving. In dit boek getiteld Het rancuneuze gif - De opmars van het onbehagen zou Schaap de PVV beschouwen als een gevaarlijk politiek verschijnsel dat herinneringen oproept aan de jaren dertig van de vorige eeuw. Wilders reageerde onmiddellijk op de hem kenmerkende wijze: hij bestempelde het boek als 'ziekelijk' en verkondigde in één moeite door dat de auteur niet goed bij zijn hoofd was.


Verrassender dan de reactie van Wilders was de poging van de VVD-leiding hun partijgenoot te overreden de publicatie van het boek uit te stellen. De inhoud hiervan zou de lopende politieke onderhandelingen met de PVV kunnen frustreren. Liberale grondbeginselen zouden derhalve tijdelijk moeten wijken voor machtspolitieke overwegingen. Onbedoeld bewezen Wilders en in zijn kielzog de benauwde premier Rutte Schaap een geweldige publicitaire dienst. Omgeven door media-aandacht verscheen zijn boek vorige week. Het is inmiddels aan zijn derde druk toe.


De grote vraag was uiteraard in hoeverre Schaap de PVV werkelijk gelijkstelt met fascisten uit de vorige eeuw. Het antwoord daarop is kort: dat doet hij niet. De auteur wijst erop dat in onze maatschappij een breed gedragen ressentiment bestaat. Het is vooral de PVV die deze rancune mobiliseert en versterkt met gefingeerde vijandsbeelden. Zo zouden onze nationale soevereiniteit en culturele identiteit onophoudelijk worden bedreigd door de totalitaire islam, niet-westerse allochtonen, een complotterende linkse elite, het oprukkende multiculturalisme en de oncontroleerbare macht van de EU.


Lees verder op pagina 3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.