Partij Peres doet stap naar vrij Palestina

De Israëlische Arbeidspartij heeft donderdag haar geclausuleerde verzet tegen de stichting van een onafhankelijke Palestijnse staat opgegeven. In hun nieuwe programma laten de socialisten onder premier Peres in het midden of zij voor of tegen een vrij Palestina zijn....

REUTER; AFP; AP

Reuter, AFP, AP

JERUZALEM/GAZA-STAD

Drieduizend leden van de grootste Israëlische regeringspartij besloten gisteren bij acclamatie op een buitengewoon congres in Jeruzalem de jarenoude standaard-clausule, die Palestijnse onafhankelijkheid uitsloot, te laten vallen.

Een woordvoerder van PLO-voorzitter Arafat noemde de beslissing van de Arbeidspartij 'het eerste bewijs dat de soepele opstelling van de PLO resultaat oplevert'. Woensdagavond stemde de Palestijnse Nationale Raad (PNC), in naam het hoogste orgaan van de PLO, in Gaza met overweldigende meerderheid voor het annuleren van die clausules uit het PLO-handvest uit 1964 die het bestaansrecht van Israël aanvechten.

PLO-leider Arafat kreeg 504 van de 572 aanwezige parlementsleden achter een resolutie, die stelt dat die artikelen dienen te worden 'herroepen' die in tegenspraak zijn met de briefwisseling tussen de PLO en Israël van 9 en 10 september 1993. In deze brieven erkennen de partijen elkaar. Israël had gedreigd het vredesoverleg te zullen bevriezen als Arafat zijn belofte niet voor 7 mei had ingelost.

Premier Peres toonde zich opgetogen, maar de rechtse Likud-leider Netanyahu nam een afwachtende houding aan. 'De annulering van die artikelen is een positieve ontwikkeling, maar het handvest heeft 28 artikelen die moeten worden geamendeerd. De Palestijnse Raad heeft enkel een mandaat in die zin afgegeven. Het is belangrijk dat het ook gebeurt en dat de nieuwe artikelen van het volgende handvest Israël en het zionisme expliciet erkennen', aldus Netanyahu.

Peres, die het PLO-besluit als een ideologische verandering bestempelde, riep het congres van zijn partij in Jeruzalem op haar programma te wijzigen. Dat zou hem meer politieke opties bezorgen, zo zei hij.

'Waarom zou ik mezelf vastleggen? Ik wil alles openlaten, zodat misschien een Palestijns-Jordaanse oplosing kan worden gevonden', aldus de premier. 'Wij vragen een mandaat van ons volk met de Palestijnen te onderhandelen, niet opnieuw over een interim-akkoord, maar over een permanent akkoord.' Het congres besloot gisteren ook te clausule te schrappen die de Golan-hoogte 'essentieel' voor Israëls veiligheid noemt. De Golan is voortaan van 'politiek belang'.

De fundamentalistische groepering Hamas, die is gekant tegen 'Oslo', liet gisteren weten zich niet gebonden te achten aan het besluit van de PNC. 'Het is de zoveelste vernederende stap terug. De ondertekenaars van het amenderingsbesluit zullen worden uitgestoten door miljoenen Palestijnen', zei Hamas-woordvoerder Ibrahim Ghoshe vanuit Amman.

In een fax aan een persbureau verklaarde Hamas, dat eerder dit jaar een aantal bloedige zelfmoordaanslagen in Israël uitvoerde, de strijd te zullen voortzetten. Arafats politie heeft sinds begin maart honderden arrestaties verricht onder Hamas-activisten in Gaza en op de Westoever.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden