Nieuws Frankrijk

Partij Marine Le Pen financieel gestraft voor mogelijke fraude met Brussels geld

De beslissing van de Franse justitie betekent dat de inkomsten die het Rassemblement National van de Franse staat ontvangt bijna worden gehalveerd. Beeld REUTERS

Franse rechters hebben besloten 2 miljoen euro in te houden op de overheidssubsidie van Rassemblement National, het voormalige Front National. De uiterst rechtse, populistische partij van Marine Le Pen wordt verdacht van oneigenlijk gebruik van geld uit een fonds dat voor assistenten van Europarlementariërs is bestemd. Het RN zou dat geld van 2009 tot 2017 hebben gebruikt voor politieke doeleinden in eigen land. Volgens de rechters heeft de partij in totaal voor zo’n 7 miljoen euro gefraudeerd.

De beslissing van de Franse justitie betekent dat de inkomsten die het Rassemblement National van de Franse staat ontvangt bijna worden gehalveerd. In totaal zou het RN dit jaar 4,5 miljoen euro van de overheid ontvangen; 2 miljoen daarvan wordt nu niet uitgekeerd.

Partijleider Le Pen noemde de uitspraak onder meer ‘een staatsgreep’ en ‘een aanslag op de democratie’. De rechters zouden volgens haar ‘de grootste oppositiepartij van Frankrijk vermoorden’. Het RN gaat tegen het vonnis in beroep.

De rechters onderzoeken of sprake is geweest van georganiseerde en systematische fraude. Het onderzoek, dat al in december 2016 werd geopend, richt zich niet alleen op de partij, maar ook op een aantal politieke kopstukken en hun assistenten.

In juni 2017 werd Marine Le Pen als verdachte aangemerkt. De partijleider wordt beschuldigd van misbruik van vertrouwen. Hetzelfde geldt voor haar persoonlijke beveiliger. Onlangs werd bovendien bekend dat ook Europarlementariër Nicolas Bay is aangeklaagd. De naam van Bay circuleerde in de Franse media als potentiële RN-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in mei 2019.

'Pseudo-affaire'

Het RN ontkent alle beschuldigingen. Le Pen spreekt van een ‘pseudo-affaire’. Het RN trekt de neutraliteit van de rechterlijke macht in twijfel. Een partijwoordvoerder noemde de uitspraak een ‘politieke aanval, georkestreerd door extreem-linkse rechters’.

Marine Le Pen zelf noemde de rechterlijke macht op Twitter ‘een dictatuur, die in staat is om je te ruïneren, of op te sluiten.’ Haar partij zou het slachtoffer zijn van ‘een langdurig parcours van talrijke vervolgingen’.

Voor Franse politieke partijen is overheidssteun de belangrijkste bron van inkomsten. Volgens Le Pen heeft de uitspraak van de rechters daarom grote consequenties. De partijleider zei maandag op de radio dat het RN nog 460 duizend euro in de partijkas heeft. Daarmee zou de partij alleen nog de salarissen van medewerkers voor de maanden juli en augustus kunnen betalen. Daarna is het RN volgens Le Pen ‘dood’. De partij zou nu al geen politieke activiteiten meer kunnen ondernemen.

Bankgeheim

Het RN heeft al langer financiële problemen. In november 2017 besloot de bank Société Générale de bankrekeningen van de partij, die toen nog Front National heette, te blokkeren. De Franse bank gaf geen reden voor dat besluit, en beriep zich op het bankgeheim. Le Pen sprak destijds van een ‘bancaire fatwa’ en vroeg haar achterban om te partij financieel te steunen, door een zogeheten ‘patriottische lening’ te verstrekken.

Nu hoopt de partij opnieuw op steun van sympathisanten. Het RN publiceerde zondagmiddag een open brief waarin kiezers wordt gevraagd geld te doneren. De partij heeft daartoe een website in het leven geroepen onder de naam Alerte Démocratie.

In de Franse media wordt sinds enige tijd gespeculeerd over de politieke toekomst van Marine Le Pen. ‘En wat als ze er geen zin meer in heeft?’, kopte Le Parisien in maart na het partijcongres, waar Le Pen als partijleider werd herkozen. Het dagblad suggereerde dat ‘het heilige vuur’ bij de politica is gedoofd toen ze de presidentsverkiezingen van Emmanuel Macron verloor. Le Pen zelf heeft in de media meermaals gezinspeeld op een vertrek uit de politiek. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden