Partij Jahjah doet mee aan raadsverkiezingen

Een 'kerngroep' van zes jonge Marokkanen, gevormd door de Belgische voorman Dyab Abou Jahjah, bereidt de komst voor van de Nederlandse tak van de Arabisch-Europese Liga (AEL)...

AEL-Nederland 'kiest resoluut voor een gematigde middenweg waarbij islamitische waarden een belangrijke inspiratiebron vormen, maar democratie nadrukkelijk wordt omhelsd'.

Dat staat in documenten die de Volkskrant en het tv-programma NOVA hebben ingezien. De AEL-NL zal een etnische politieke partij worden, zo blijkt, ter belangenbehartiging van de Arabische en moslimgemeenschap. Eerste doel zijn de gemeenteraadsverkiezingen van 2006.

Volgens de stukken moet de organisatie een 'zuiver islamitische, maar niet zwaar op de hand zijnde uitstraling' krijgen. Ze richt zich voornamelijk op jonge Marokkanen, die het gevoel hebben in een 'verdomhoek' te zitten. De aanzet tot een partijprogramma gaat uit van een multiculturele samenleving waarin moslims de ruimte krijgen hun geloof te belijden en uit te dragen. Van allochtonen wordt gevraagd loyaal te zijn aan de Nederlandse staat en de Nederlandse taal. Tegelijk wijst de organisatie zwarte wijken en scholen niet af; concentratie van allochtonen kan volgens AEL-NL ook voordelen hebben.

De Nederlandse tak, waarvan het oprichtingscongres staat gepland voor april 2003, wordt met strakke hand vanuit Antwerpen geleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden