Partij Hollande trekt zich deels terug uit verkiezingen

De Socialistische Partij van Francois Hollande trekt zich in twee verschillende regio's terug uit de verkiezingen. Op deze manier hoopt de PS 'een dam op te werpen' tegen extreem-rechts. Dat maakte de partij zondag bekend nadat uit de eerste uitslagen bleek dat het Front National bij de regionale verkiezingen winst heeft geboekt.

Een stralende Marine le Pen spreekt haar aanhangers toe nadat de eerste uitslagen van de regionale verkiezingen zijn binnengekomen. Beeld epa
Een stralende Marine le Pen spreekt haar aanhangers toe nadat de eerste uitslagen van de regionale verkiezingen zijn binnengekomen.Beeld epa

Volgens de exitpolls gaat het FN op kop in 6 van de 13 regio's. Partijleider Marine Le Pen haalde 41 procent in het Noorden, haar nicht Marion Maréchal-Le Pen boekte een zelfde resultaat in het Zuiden, de regio's waar de PS zich terugtrekt. In de gemeente Calais haalde Marine Le Pen bijna 51 procent. 'Een geweldig resultaat', zei ze zondag tegen jubelende aanhangers.

Door in deze twee regio's niet mee te doen aan de tweede ronde van de verkiezingen hoopt de Socialistische Partij dat kiezers hun steun geven aan het centrumrechtse blok rond ex-president Nicolas Sarkozy. Zo zouden zij de anti-Europese en nationalistische partij van Marine Le Pen uit het zadel te houden.

Marine Le Pen heeft haar partij Front National zondag de 'eerste partij van Frankrijk' genoemd'. 'Wij zijn geroepen de nationale eenheid te bereiken die het land nodig heeft', aldus de 47-jarige aanvoerster van het anti-Europese en nationalistische Front National.

De partij ligt ruim voor op de centrumrechtse coalitie rond ex-president Nicolas Sarkozy (27 procent) en de regerende Socialistische Partij van François Hollande (23 procent).

Het was in de peilingen al duidelijk dat het Front National hoog zou scoren. Jarenlang was de werkloosheid de grootste zorg van de Fransen, maar sinds de aanslagen is veiligheid het belangrijkste thema. Velen zien het FN als een partij waarbij veiligheid in goede handen is. De andere partijen zijn in het defensief gedrukt.

Op 13 december is er nog een tweede ronde.

Graadmeter
De Franse regio's hebben relatief gezien weinig macht. De stembusgang wordt vooral gezien als graadmeter voor de populariteit van de regering van de socialist François Hollande.

Oud-president Sarkozy zegt dat hij voor de tweede stemronde geen verbintenis aangaat met de Socialistische Partij van president Hollande om het Front uit regionale besturen te houden.

Waarschijnlijk doet de Parti Socialiste het volgende week beter dan vandaag. De partij krijgt dan ook de stemmen van mensen die nu voor een kleinere linkse partij hebben gekozen.

De regionale verkiezingen in Frankrijk verlopen in twee ronden. De partijen die in de eerste ronde meer dan 10 procent van de stemmen halen, gaan naar de tweede ronde, aanstaande zondag. Doorgaans zijn dat het FN, de republikeinen en de socialisten. De winnaar van de tweede ronde krijgt een premie van 25 procent van de zetels. Daardoor is 33 procent van de stemmen meestal genoeg voor een absolute meerderheid.

Als het FN op kop gaat, staat de partij die als derde is geëindigd voor een dilemma. Moet zij zich terugtrekken om een zege van het FN te dwarsbomen? In het Noorden gaat Marine Le Pen op kop met 41 procent, de republikeinen haalden 25 procent, de socialisten 18 procent. Als de socialisten hun lijst handhaven, zal Le Pen gemakkelijk winnen. Als zij zich terugtrekken en linkse kiezers op de republikeinen stemmen om Le Pen tegen te houden, wordt het nog spannend. Een soortgelijke situatie doet zich voor in Provence-Alpes Maritimes-Côte d’Azur, waar Marion Maréchal-Le Pen 41 procent haalde, de republikeinen 36 procent en de socialisten 15.

Tekst loopt verder onder de foto

Aanhangers van het Front National juichen als de eerste uitslagen bekend worden. Beeld epa
Aanhangers van het Front National juichen als de eerste uitslagen bekend worden.Beeld epa

Hoeveel regio's het FN uiteindelijk zal besturen, hangt van de tweede ronde af. Het Front wordt ook een goede kans toegedicht in de noordoostelijke regio Alsace-Champagne-Ardennes-Lorraine, waar Marine Le Pens luitenant Florian Philippot lijsttrekker is.

In drie andere regio's lijkt de voorsprong van het FN te klein om ook de tweede ronde te winnen. Vaak krijgen de socialisten en republikeinen er in de tweede ronde stemmen van kleine linkse of rechtse partijen bij. Traditioneel kan het FN niet over zo'n 'reserve' beschikken.

Voor Le Pen en haar aanhangers is het duidelijk: de aanslagen bevestigen het gelijk van het Front National. Lees hier de reportage over haar campagne (+).

Teleurstellend

Voor de Republikeinen van Nicolas Sarkozy is de uitslag teleurstellend. Ze slagen er maar niet in zich als de belangrijkste oppositiepartij te profileren, ondanks de aanslagen en de zwakke economie. Na de economische crisis van 2008 bezuinigde Sarkozy op politie en leger, een feit dat de afgelopen weken steeds tegen hem werd gebruikt.

Meer in het algemeen houden veel Fransen hem als ex-president medeverantwoordelijk voor de toestand waarin het land verkeert. De Republikeinen gaan overigens wel op kop in vier regio's, waaronder Île de France.

Na de aanslagen steeg de populariteit van president Hollande met 20 procent, maar zijn socialisten wisten er nauwelijks van te profiteren, al kunnen zij volhouden dat 24 procent minder slecht is dan verwacht. De socialisten liggen op kop in twee regio's, waarvan Bretagne vrijwel zeker behouden zal blijven.

Marine le Pen. Beeld afp
Marine le Pen.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden