Partij Algerijns bewind boekt ruime zege bij lokale verkiezing

De partij van de Algerijnse president Zéroual heeft bij de lokale verkiezingen van donderdag een ruime overwinning behaald. De RND (Nationaal Democratische Bundeling) sleepte 55 procent van zetels in de wacht in de ruim 1500 gemeenteraden en 48 provinciale besturen....

AFP, Reuters

ALGIERS

De Algerijnse bevolking toonde zich sceptisch over de kans op verandering. Een commentator zei datniet mag worden verwacht dat 'echte democratie en verkiezingen samengaan met terreur en en geweld'. Door de verkiezingsuitslag zal de manoeuvreerruimte van president Zéroual groter worden.

Vertegenwoordigers van de wettige oppositiepartijen vechten de uitslag aan. Volgens het Front van Socialistische Krachten (FFS), de Vergadering voor Cultuur en Democratie (RCD), de Arbeiderspartij (PT) en de islamitische Ennahda werden de verkiezingen door fraude en onregelmatigheden gekenmerkt, vooral in de mobiele stembureaus in de Sahara en afgelegen gebieden in Noord-Algerije. De partijen werden donderdag gemarginaliseerd en op hun bolwerken in de regio Kabylië teruggeworpen.

Ook de gematigde islamitische Beweging voor een Vreedzame Samenleving (MSP), die sinds juni tot de regeringscoalitie behoort, trekt de legitimiteit van de uitslag in twijfel. De MSP eindigde als derde bij de verkiezingen, na de coalitiepartners RND en het populistische Front voor Nationale Bevrijding (FLN), de vroegere eenheidspartij. De drie coalitiepartijen behaalden gezamenlijk 84 procent van de stemmen voor de gemeenteraden en 70 procent voor de provinciale assemblées.

Volgens de autoriteiten bedroeg de opkomst donderdag 66 procent. Ook buitenlandse journalisten beoordeelden dit cijfer als ongeloofwaardig, temeer daar zelfs het opkomstcijfer van de parlementsverkiezingen van juni lager uitkwam. Televisiebeelden lieten slechts donderdag korte rijen zien voor de stembureaus. Ooggetuigen meldden dat vooral in Algiers, waar de opkomst officieel de 45 procent niet overtrof, meer kiesfunctionarissen in de stembureaus actief waren dan er kiezers kwamen opdagen.

Het verboden Islamitisch Heilsfront (FIS) had van te voren opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen.

Met deze verkiezingen, en de eerder gehouden presidents- en parlementsverkiezingen, probeert de door het leger gesteunde regering-Zéroual de politieke structuur van het door geweld verscheurde land weer op te bouwen. Bij de al vijf jaar durende opstand van vooral de Gewapende Islamitische Groep (GIA) zijn naar schatting 75 duizend mensen omgekomen, grotendeels burgers.

Het geweld was een belangrijk thema bij deze verkiezingen. Veel kiezers gaven aan hun stem uit te brengen in de hoop dat het land weer veilig wordt. Bij de aanloop tot de verkiezingen zijn honderden mensen vermoord, onder wie tien kandidaten.

Uit de winnaars van de verkiezingen van donderdag zal tweederde van de leden van een nieuw te vormen Eerste Kamer worden gekozen, de zogenaamde Nationale Raad. President Zéroual zelf zal de overige leden aanwijzen, zodat hij praktisch de volledige macht over het parlement krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden