Particulieren vluchten weg van aandelen

Particuliere beleggers hebben hun buik vol van aandelen. Door de dalende koersen vluchten zij massaal van de beurs. Het aantal beleggende huishoudens daalde het afgelopen jaar van 1,79 miljoen tot 1,67 miljoen....

Van onze verslaggever

Voor het tweede opeenvolgende jaar daalde het aantal Nederlandse beleggers. Net als in 2001 bedroeg de afname 7 procent. Het voorjaar van 2000 was het onbetwiste hoogtepunt van de beleggingsrage. Ten tijde van de beursgang van World Online telde Nederland ruim 1,9 miljoen particuliere beleggers.

De langdurige malaise op de beurzen is de belangrijkste oorzaak van de daling van het aantal beleggers, zo blijkt uit het onderzoek onder duizend beleggende huishoudens. 'De veiligheidsperceptie is op een dieptepunt', zegt directeur Peter Zegwaart van het CMA. Graadmeter AEX daalde de afgelopen twee jaar bijvoorbeeld met 23 procent. Aandelenindices in andere ontwikkelde economieën vertoonden eenzelfde beeld.

Beleggers zijn door de koersdalingen voorzichtiger geworden. Ze steken meer geld in obligaties en beleggingsfondsen, en mijden aandelen. Particulieren lopen daardoor minder risico dan tijdens de hoogtijdagen op de beurs aan het einde van de jaren negentig. Ook het aantal speculanten neemt af, constateert CMA. Vooral 'doorgewinterde' beleggers blijven over. 'Het profiel van de belegger is steeds meer de traditionele man van 46 uit de betere middenstandsklasse', aldus Zegwaart.

De beleggers die wel op de beurs zijn gebleven doen steeds minder transacties. 'Het aantal transacties van beleggers met een vermogen vanaf 100 duizend euro is gedaald van 35 in 2001 tot twintig nu', zegt Zegwaart. Het totaal aantal transacties is dan ook fors teruggelopen. Effectenhuizen en banken hebben al maanden met deze malaise te kampen.

De populariteit van aandelenleaseplannen neemt nog altijd af. Het percentage beleggers dat deze producten koopt is stabiel gebleven, maar bij een krimpend aantal beleggers is toch sprake van een daling.

Uit het onderzoek van het CMA blijkt verder dat steeds meer mensen via het internet handelen. Een op de vijf, in totaal 330.000 beleggers, geeft zijn orders on line door. Internet is voor de helft van de particuliere beleggers ook een belangrijke bron van informatie.

Sinds de invoering van het nieuwe belastingsstelsel in 2001 letten beleggers minder op fiscale regels bij de keuze van hun beleggingen. Alleen voor groen- en duurzaam beleggen maken zij een uitzondering. Dankzij de fiscale steun doet 7 procent van de beleggers ook aan groene investeringen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden