Particulieren blijven goud koesteren

Nederlandse beleggers die vanwege de lage rente of uit wantrouwen tegen papieren geld hebben belegd in baar goud, hollen nog niet naar de bank om hun staven in te leveren. De goudprijs zakte deze week tot onder de 1.600 dollar (1.200 euro) per troy ounce (31 gram).

AMSTERDAM - De goudprijs was daarmee terug op het niveau van de zomer 2011. Veel grote beleggers verwachten een verdere koersdaling tot 1.500 dollar of nog minder.


De particuliere belegger blijft echter optimistisch, zegt manager Luc van Hecke van AmsterdamGold, marktleider in de handel van fysiek goud en zilver. Spannend vond Van Hecke het wel: toen de koers woensdag op 1.575 dollar was blijven steken, zette hij de ochtend erop met lichte nervositeit de computer aan. 'Sommigen verkochten, maar veel meer mensen zagen in de lage koers juist een kans en besloten goud te kopen.' De precieze handelscijfers zijn beursgevoelig en mag de goudhandelaar niet melden, zegt hij.


Sinds 2008 beleggen steeds meer particulieren in goud- of zilverstaven. Oud-journalist Willem Middelkoop, auteur van het boek Goud en het geheim van geld en zelf betrokken bij een beleggingsfonds in goud en zilver, schat het in baar goud geïnvesteerde bedrag in Nederland op 2 miljard euro.


Op het totale Nederlandse spaarbedrag is dat enkele procenten. Wie in goudstaven belegt, doet dat volgens Middelkoop echter vaak voor 5 tot 30 procent van zijn vermogen.


Gezien de laatste beursontwikkelingen zouden die spaarders zich zorgen kunnen maken. Belegger en speculant George Soros verkocht deze maand meer dan de helft van zijn goudbelangen, voor zo'n 250 miljoen dollar (190 miljoen euro). In Nederland trok beleggingsfonds Optimix zich volledig terug uit het goud. Analisten van bank Credit Suisse voorspelden 'het begin van het einde van het goudtijdperk'.


Volgens Ivan Moen, hoofd beleggingen van Optimix, was de verkoop van het goud een rationele stap. De goudprijs is historisch gekoppeld aan de rente, zegt hij. Bij lage rente is het goud duur en omgekeerd. De laatste jaren was de rente in Amerika inderdaad historisch laag en de goudprijs historisch hoog. Nu de rente weer oploopt, is het tijd om de koers te verleggen. 'Wij maakten onze beslissing een dag eerder bekend dan George Soros.' Een verdere daling met 'enkele honderden dollars' per troy ounce zou hem niet verbazen.


Het humeur van goudpromotor Middelkoop is stabiel, meldt hij opgewekt. Medio 2012 voorspelde hij nog dat goud aan het einde van dat jaar ongeveer 2.000 dollar zou kosten. Dat is niet uitgekomen.


De huidige prijsdaling is een correctie, zegt hij. 'De prijs gaat nooit in een rechte lijn naar boven of beneden. De bodem ligt rond de 1.500 dollar.' Op de langere duur kan het alleen maar omhoog. 'Goud heeft in koopkracht al tweeduizend jaar dezelfde waarde. De hoeveelheid geld daarentegen is de laatste jaren enorm toegenomen door het bijdrukken van geld.'


Zelf ziet hij andere bewegingen in de markt, zoals een goudhongerig China. Dat wil met zijn nationale munt een belangrijke rol spelen, denkt Middelkoop. Het land heeft daarom goud als dekking nodig, naast de euro en de dollar. Maar goud is vooral een hedge tegen de veel te grote geldhoeveelheid, aldus Middelkoop. 'Ik hou vast aan een goudprijs van rond de 3.000 dollar in 2015 en 5.000 de jaren daarna.'


Online goud kopen


Wie 10 duizend euro kan missen en het vertrouwen in de bank heeft verloren, kan op internet een goudstaafje van 250 gram bestellen om het thuis in de kluis te stoppen. Wie UPS niet vertrouwt (bezorgkosten 30 euro), kan het staafje voor 100 euro laten brengen door een privékoerier. Bij een grote Nederlandse handelaar kostte zo'n staafje vrijdag om 17.45 uur 9.845 euro. Een half uur eerder was de prijs een tientje hoger; twee uur daarvoor 20 euro. Door de daling van de goudprijs, is het een onzekere belegging.