Particuliere militaire sector in Nederland groeit

Amsterdam - De particuliere militaire sector in Nederland is sterk in opkomst. Steeds meer bedrijfjes, veelal geleid door oud-militairen, bieden (para)militaire diensten aan op de Nederlandse markt. De grootste groeimarkten zijn vuurwapentrainingen in Israël en de beveiliging van schepen tegen piraterij.


Dat concludeert onderzoeker Mark Akkerman van de Campagne tegen de Wapenhandel in het maandag verschenen rapport De opkomst van de nieuwe huurling.


Aanleiding voor het onderzoek is de ophef over het op grote schaal inhuren van private militaire bedrijven door de Verenigde Staten tijdens de oorlogen in Irak en Afghanistan. Deze bedrijven, waarvan Blackwater de meest bekende is, raakten betrokken bij diverse schandalen en moordpartijen in oorlogsgebieden.


In Nederland zijn er geen grote bedrijven actief op deze markt, concludeert Akkerman. Wel zijn kleine militaire bedrijfjes sterk in opkomst. Zo turfde Akkerman veertien jonge beveiligingsbedrijven die in het buitenland vuurwapencursussen en anti-terrorisme trainingen aanbieden.


Israël is de populairste bestemming voor het volgen van paramilitaire trainingen, al dan niet in combinatie met de door het Israëlische leger ontwikkelde vechtsport Krav Maga. Andere landen waar vuurwapentrainingen aan Nederlanders worden gegeven zijn Duitsland en Slovenië.


Akkerman heeft grote bedenkingen tegen de opmars van beide soorten militaire bedrijven. 'Deze bedrijfjes proberen het wettelijk verbod op het gebruik van wapens te omzeilen. Meestal worden ze gerund door voormalig commando's en mariniers. Een groot probleem is bijvoorbeeld de aansprakelijkheid. Over wat legers en soldaten mogen, is heel veel vastgelegd, maar dat geldt veel minder voor huurlingen.'


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden