'Particuliere bewakers Schiphol kwamen niet door controletests'

Beveilingsspecialisten van het particuliere beveiligingsbedrijf Seceurop op Schiphol blijken controletests niet altijd glansrijk te doorstaan. Volgens een beveiligingsmedewerker op de luchthaven zijn er de laatste anderhalf jaar 'behoorlijk wat waarschuwingen' uitgedeeld aan minder oplettende beveiligers....

BAS MESTERS

Van onze verslaggever

Bas Mesters

AMSTERDAM

Seceurop voert onder leiding van de Koninklijke Marechaussee (KMar) een aantal veiligheidstaken uit, waaronder de fouillering en het doorzoeken van handbagage. Seceurop wil niet reageren, omdat het bedrijf geen mededelingen mag doen over beveiliging.

De beveiliging van Schiphol staat ook ter discussie in de Tweede Kamer, die beschikt over een nog geheim rapport van de Algemene Rekenkamer waarin grove tekortkomingen in de beveiliging van Schiphol worden gesignaleerd.

De marechaussee wil nog niet reageren op het rapport. Maar een woordvoerder van de KMar wijst erop dat het onderzoek plaatsvond vlak nadat de marechaussee de beveiligingstaken op Schiphol had overgenomen van de politie. 'We begonnen niet met een schone lei.'

De KMar zou bij die gelegenheid, begin 1994, een gebrekkige organisatie hebben aangetroffen. Het mobilofoon- en portofoonnet was ernstig verouderd en functioneerde niet overal. Het archief was verdwenen. Er was geen onderkomen voor de marechaussee, omdat de rijkspolitie de huur zonder overleg had opgezegd. Pantserwagens die cruciaal zijn bij de beveiliging van risicovluchten konden niet meer rijden.

Volgens T. Heerts, voorzitter van de Marechausseevereniging, kreeg de KMar na de moeizame overdracht te maken met een 'continue reorganisatie'. Voor de gescheiden behandeling van passagiers uit Schengen-landen en de rest van de wereld was veel extra personeel nodig en moest de organisatie worden aangepast. Ook de gestage groei van Schiphol Plaza en het voorkomen van zware misdrijven eisten extra mankracht. De KMar heeft om dit veranderingsproces te begeleiden een extern adviesbureau in de hand genomen.

Problematisch was bij de overdracht dat minder politieagenten dan verwacht hun oude beveiligingstaken in dienst van de marechaussee wilden voortzetten. De harde gedisciplineerde wereld van de marechaussee trok de agenten, die gewend zijn met hun leiding te discussiëren over beslissingen, niet aan. Bovendien was de rechtspositie van agenten beter verzorgd dan die van de militairen.

In plaats van de verwachte honderd agenten wist de marechaussee, na de verstrekking van een terugkeergarantie naar de politie, maar enkele tientallen leden van de rijkspolitie op Schiphol te houden. Door het snel verdwijnen van de agenten zou veel kennis verloren zijn gegaan.

Aan de overdracht van de beveilingstaken ging destijds een fel gevecht tussen politie en marechaussee vooraf. Defensie wilde de prestigieuze taak heel graag hebben als compensatie voor de aangekondigde bezuinigingen op de krijgsmacht. Maar bij de politie vond men dat burgertaken niet door een militair apparaat kunnen worden uitgevoerd. Uiteindelijk koos de Tweede Kamer voor de KMar om zo de beveiling in een hand te brengen.

Door deze keuze liepen de frustraties bij de politie hoog op. Volgens een beveiligingsspecialist beïnvloedde dit de overdracht negatief. Onderlinge pesterijen zouden het goed inwerken van de marechaussees hebben bemoeilijkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden