Particuliere belegger dupeert zich door zijn zelfoverschatting

Particuliere beleggers lijden aan zelfoverschatting. Ze zien goede resultaten als een bevestiging van hun eigen kunnen, terwijl ze slechte resultaten aan de boze buitenwereld wijten.

AMSTERDAM - Arvind Hoffman en Thomas Post van de Universiteit Maastricht concluderen dit uit een onderzoek onder particuliere beleggers in Nederland. Daaruit blijkt dat de meesten een dief van hun eigen portemonnee zijn. Ze doen het gemiddeld slechter dan de markt.


Zij betalen te veel transactiekosten en doen onvoldoende aan risicospreiding.


De meeste beleggers zijn ook nog hardleers. Als ze verlies lijden, denken ze dat het ligt aan de boze buitenwereld. Politici bijvoorbeeld die verkeerde beslissingen nemen, of onverwachte ontwikkelingen op de markt zoals een crisis die plotseling ergens in de wereld de kop opsteekt. Maar als ze het een keer beter doen dan de markt denken ze dat het ligt aan hun eigen inzicht en verstand. 'In slechte rendementen zien zij daarom ook geen aanleiding hun eigen beleggingsgedrag nader te analyseren', aldus Post en Hoffmann in het onderzoeksrapport dat maandag werd gepubliceerd.


Het onderzoek werd gedaan onder Nederlandse beleggers die met bedragen van tussen de 50- en 60 duizend euro op de effectenbeurs meedoen en veelvuldig transacties doen.


De onderzoekers stellen dat het tot nu toe niet mogelijk was de factor zelfoverschatting bij beleggingsbeslissing empirisch ook vast te stellen. Maar met een nieuwe onderzoeksmethode is het hun gelukt de data van beleggers af te zetten tegen die van grote effectenmakelaars.


Het kopen en verkopen van effecten of derivaten voor eigen rekening blijkt onvoordelig. Beleggen voor een gemeenschappelijke rekening bespaart enorm veel kosten. En het wordt nog aanzienlijk goedkoper als in een gecomputeriseerd indexfonds wordt belegd - via trackers bijvoorbeeld - dat precies de index van een bepaalde markt volgt. Bij beleggen in een indexfonds zijn de kosten veel lager omdat niet per opdracht hoeft te worden betaald.


De onderzoekers Hoffman en Post stellen dat beleggers die zelf beslissingen willen nemen over hun aan- en verkopen dat ook zeker moeten doen. 'Maar in dat geval moet het gezien worden als een hobby die geld mag kosten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden