Participatiemaatschappijen investeren veel meer in bedrijven

Participatiemaatschappijen hebben vorig jaar 2,4 miljard euro geïnvesteerd in Nederland, 1 miljard meer dan in 2012. Het geld ging naar 336 bedrijven; nooit eerder gingen zoveel bedrijven in zee met participatiemaatschappijen. In 2012 waren het er al 315.

AMSTERDAM - Participatiemaatschappijen halen geld op bij institutionele beleggers en superrijke particulieren. Ze kopen met dat geld bedrijven, of een deelname in bedrijven, en verkopen dat meestal na een jaar of vijf weer. Dat gaat niet altijd goed. Vorig jaar kocht ProCures zowel boekhandelketen Polare als cd-keten Free Record Shop. Beide investeringen eindigden in faillissement.

De groei van de investeringen komt volgens brancheorganisatie Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) vooral voor rekening van enkele buitenlandse maatschappijen die zich ontfermden over grote Nederlandse bedrijven. Zo werden Mediq en CSM van de Amsterdamse beurs gehaald door participatiemaatschappijen, en ook Estra (kinderdagverblijven) en Intertrust (trustkantoor) werden aan durfkapitalisten verkocht.

Ook het aantal starters dat door participatiemaatschappijen (deels) werd overgenomen, was hoog: 190 stuks, meer dan ooit sinds het begin van de crisis in 2008, al ging het bij deze bedrijven om 'slechts' 194 miljoen euro.

Nederlandse participatiemaatschappijen deden het rustig aan: zij investeerden rond 1 miljard, terwijl dat in 2012 nog 1,5 miljard was.

Bij de middelgrote bedrijven was kennelijk weinig belangstelling voor participatiemaatschappijen. Het aantal transacties tussen de 5 en 50 miljoen euro groeide niet. Vreemd, vindt NVP-voorzitter Philip Houben. Banken zijn zeer terughoudend met kredieten. 'Je zou verwachten dat ambitieuze ondernemers naarstig op zoek zijn naar alternatieve financiering.'

Aan de Nederlandse participatiemaatschappijen ligt het niet, zegt Houben. 'Ik denk dat een aantal bedrijven wacht tot ze structureel betere resultaten kunnen laten zien. Maar misschien moeten sommige ondernemers ook nog de draai maken dat de bank niet meer het enige loket is.'

Participatiemaatschappijen moeten zelf ook geld ophalen om te kunnen investeren. Deze fondsenwerving was in 2013 met 768 miljoen euro een tamme aangelegenheid.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden