Parsifal: een topprestatie in ruim 6 uur

Jaap van Zwedens magistrale uitvoering van Wagners Parsifal was de matinee van het jaar.

Muziek


Parsifal

Amsterdam - Met Lohengrin (2008) en Meistersinger (2009) in de ZaterdagMatinee is de toon gezet: de drie-eenheid Jaap van Zweden, het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor staat voor magistrale Wagner-opera's. Zonder enscenering, alleen met de muziek en de akoestische volmaaktheid van het Concertgebouw, ligt de weg vrij voor hypergeconcentreerde muzikale ervaringen.


Niet verwonderlijk dat er voor Parsifal, het Bühnenweihfestspiel waarmee Richard Wagner zijn carrière besloot, een run was op de kaartjes. De oprechte liefhebber bleek zelfs bereid te betalen voor een plaatsje met zicht op de ruggen van de zangers van het Groot Omroepkoor.


Maar de meeste fans zaten thuis voor de buis. Bij uitzondering werd de matinee live op televisie getoond. Twintig minuten lang hoorden de kijkers echter geen Wagner. Geen betoverend trage openingsmaten, waarin Jaap van Zweden precies het tempo koos dat je in de gewijde sfeer van het stuk bracht. Geen oproep van de wijze graalridder Gurnemanz, wiens nobele inborst je dankzij de nog altijd fenomenale bas Robert Holl onmiddellijk vertrouwde, maar een kerkdienst.


Het is te hopen dat zij niet wegzapten. Er volgden nog vele uren van onvoorwaardelijke toewijding van kuise ridders, verhulde verlangens, en uiteindelijk verlossing.


Opnieuw was de solistencast met het gevoelige oor van Mauricio Fernández uitgezocht. Van de stem van tenor Klaus Florian Vogt (Parsifal, 'de reine dwaas') straalde de eenvoud en edelmoedigheid af. De Zweedse sopraan Katarina Dalayman wist uitstekend raad met de ingehouden passie van de 'wilde vrouw' Kundry. Zelfs in haar kreten bewaarde ze de beheersing over haar stem.


Falk Struckmann was een magistrale Amfortas, Krister St.Hill (Klingsor) een meester in het venijn, Ante Jerkunica (Titurel) een bas die zijn rol van oude man nu eens niet met een oudemannenstem zong. Mooi was ook de extra laag warmte die de mannen uit het Staatskoor Latvija aan het Groot Omroepkoor toevoegden.


Na meer dan zes uur ontlaadde het zich in een onstuitbaar applaus voor in de eerste plaats Jaap van Zweden. Precies op zijn 50ste verjaardag wees hij het Radio Filharmonisch Orkest opnieuw de weg naar een wereldprestatie.


Wagner: Parsifal. Solisten, Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor, Mannen uit het Staatskoor 'Latvija' o.l.v. Jaap van Zweden. Amsterdam, Concertgebouw, 11/12. Herhaling 18/12 op Radio 4 van 18.00 tot 23.30 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden