Parool en AD willen functie GPD overnemen

De kranten Het Parool en het Algemeen Dagblad springen in het gat dat voor diverse regionale kranten dreigt te vallen door het verdwijnen van de persdienst GPD. Beide kranten, die al een tijdje samenwerken, bieden hun eigen landelijke nieuws, reportages en interviews te koop aan. Dat soort artikelen krijgen de regionale kranten nu nog van de GPD.


Dat melden bronnen rond de twee kranten van de Persgroep Nederland, waartoe ook de Volkskrant behoort.


Vorige week werd bekend dat de GPD, het samenwerkingsverband van regionale dagbladen, per 31 december ophoudt te bestaan. De directe aanleiding daarvoor is het besluit van Wegener om uit de GPD te stappen. Daardoor vallen voor de GPD zo veel inkomsten weg dat voortzetting niet mogelijk is. Wegener begint voor zijn zeven kranten een eigen nieuwsdienst.


Door het wegvallen van de GPD dreigen de overgebleven titels geen landelijk en internationaal nieuws meer aangeleverd te krijgen. Het gaat om de kranten van HDC (het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander) en van NDC (het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant).


Het Parool en het AD onderzoeken of zij de rol van de GPD voor deze kranten kunnen overnemen. Inmiddels heeft een eerste oriënterend gesprek plaatsgehad tussen beide kranten en de noordelijke uitgever NDC. Frits Campagne, directeur van de Persgroep Nederland, juicht de plannen toe. 'NDC is zeer welkom. We beconcurreren elkaar in hun verspreidingsgebied niet en het AD en Het Parool laten zien hoe je met de grondstof van beide redacties heel verschillende en uitstekende kranten kunt maken.'


Ook een samenwerking met HDC is mogelijk. 'Voor de HDC-kranten ligt een samenwerking gezien de overlap in Noord-Holland wat lastiger, maar ook daar kunnen we goede afspraken over maken', zegt Campagne. HDC is een dochterbedrijf van de Telegraaf Media Groep (TMG), de uitgever van de grootste krant van Nederland. Campagne begrijpt daarom dat HDC wellicht liever kiest voor de verhalen van De Telegraaf.


Tim Klein, directeur van HDC en voorzitter van de GPD, beaamt dat. 'De kans dat HDC als onderdeel van de Telegraaf Media Groep aansluit bij concurrent De Persgroep is niet erg groot.' Vooralsnog geeft Klein de voorkeur aan een doorstart van de GPD in afgeslankte vorm.


Ook Jos Timmers, de hoofdredacteur van de GPD, hoopt de samenwerking met de overgebleven titels overeind te kunnen houden. 'Ik denk nog steeds dat we een goede partner zijn. Wat wij op tafel leggen aan kennis en ervaring is zeer aantrekkelijk.'


Timmers erkent dat een samenwerking tussen Het Parool en het AD en NDC een obstakel zou zijn voor die gewenste doorstart van de GPD. Toch maakt hij zich daarover niet veel zorgen. 'Ik ken niet veel bedrijven die zich in de armen van een concurrent storten. Het Dagblad van het Noorden of de Leeuwarder Courant, gevuld met verhalen uit het AD, ik zie dat eerlijk gezegd niet voor me.'


De noordelijke kranten van de NDC staan al een tijdje in de verkoop. Als potentiële kopers worden onder meer de Telegraaf Media Groep en Wegener zelf genoemd. Als de NDC-kranten inderdaad naar een van beide uitgevers gaan, wordt de situatie voor de GPD weer anders, en daarmee ook voor het aanbod van Het Parool en het AD.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden