Parlementslid Sint Maarten verdacht van kopen stemmen gevangenen

Het parlementslid Silvio Matser (49) van Sint Maarten wordt ervan verdacht gedetineerden in de gevangenis Pointe Blanche te hebben omgekocht op hem te gaan stemmen, in de parlementsverkiezingen in 2014. Hiertoe zou hij ook de directeur van de gevangenis van het eiland hebben verleid om hem de lijst te overhandigen met de gevangenen die stemrecht hadden.

null Beeld anp
Beeld anp

Dit bleek woensdagochtend in de rechtbank van Sint Maarten in de regiezitting van de zaak Octopus. Komende maandag 26 september zijn er verkiezingen op het eiland, dat sinds 10 oktober 2010 een land is binnen het koninkrijk. Dit is de tweede grote stembusfraudezaak die er sindsdien voor de rechtbank komt.

Opvallend veel stemmen

Silvio Matser werd in maart gearresteerd op verdenking van verkiezingsfraude. Hij haalde bij de verkiezingen in Sint Maarten 491 stemmen, als derde op de lijst van de volkspartij UP van Theo Heyliger; wat als een opvallend succes werd gezien voor een politieke nieuwkomer. Inmiddels is hij onafhankelijk parlementslid.

Het Openbaar Ministerie verdacht twintig personen mee te hebben gedaan in deze fraude, van wie er veertien vastzitten in de gevangenis. Vijf verdachten waren woensdag gedagvaard te verschijnen, onder wie Matser. Matser was niet aanwezig, omdat hij, volgens zijn advocaat Merx, 'wat ziekjes' was.

Lijst stemgerechtigde gevangenen

De directeur van de gevangenis van Sint Maarten heeft tegenover het Openbaar Ministerie bevestigd dat Matser hem in augustus 2014 een aantal keer heeft gebeld met de vraag om een lijst stemgerechtigde gevangenen. Die lijst heeft hij uiteindelijk aan Matser gegeven. Hierop is aan een aantal gevangenen 100 dollar geboden voor hun stem, anderen is bijvoorbeeld een taxivergunning in het vooruitzicht gesteld. Een van de gevangenen heeft zich bovendien extra ingespannen om andere gedetineerden over te halen hun stem uit te brengen op Matser.

Advocaat Merx leverde scherpe kritiek op de politie en het Openbaar Ministerie. Matser zou volgens hem met te veel uiterlijk vertoon zijn gearresteerd, en het dossier zou 'rommelig' en 'onaf' zijn. Volgens Merx had het Openbaar Ministerie bovendien eerst het vonnis afgewacht van een andere grote verkiezingsfraudezaak, voordat de dagvaardingen waren verstuurd. De officier van justitie ontkende dat en zei dat hij de zaak juist voortvarend wilde behandelen.

Andere verkiezingsfraudezaak

De andere verkiezingsfraudezaak gaat eveneens over de partij UP, waarin onder meer de oom van de populaire politicus Theo Heyliger zou zich hebben laten omkopen. Dat speelde al in 2010 bij de eerste verkiezingen waaraan UP meedeed. Maar aanvankelijk had de rechtbank het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard, omdat Theo Heyliger zelf niet werd vervolgd in die zaak. Klassenjustitie, suggereerde de rechtbank, maar het OM sprak van capaciteitsgebrek.

Een hogere rechter oordeelde later dat het OM wel de zaak mocht voorbrengen, waarna deze verdenking deze zomer voor het eerst inhoudelijk werd behandeld. De rechter sprak vervolgens 14 september alle verdachten vrij van (poging tot) omkoping. Uit het dossier bleek volgens de rechter dat een van de verdachten betalingen heeft gedaan met het doel het stemgedrag te beïnvloeden. Maar niet is vast komen te staan of die personen ook werkelijk hebben toegezegd op de bepaalde kandidaat te stemmen, aldus de rechter. Het Openbaar Ministerie is deze week in hoger beroep gegaan tegen deze vrijspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden