Parlementslid Iran krijgt amnestie

Ayatollah Khamenei, de opperste leider van Iran, heeft gisteren het hervormingsgezinde parlementslid Loqmanian onverwacht gratie verleend. Khamenei nam dit besluit kort nadat parlementsvoorzitter Mehdi Karroubi, die als gematigd bekend staat, had gezegd de zittingen van het parlement te zullen boycotten uit protest tegen Loqmanians veroordeling....

Deze kreeg tien maanden gevangenisstraf omdat hij justitie in Iran 'ondemocratisch' had genoemd. Met zijn besluit heeft Khamenei voorlopig een dreigende politieke crisis in Iran afgewend. Karroubi verklaarde dat de veroordeling ongekend was en het functioneren van het parlement onmogelijk maakte.

Daarop verliet hij het gebouw, gevolgd door ruim tweehonderd parlementsleden die scandeerden dat zij Karroubi steunen. Een veertigtal conservatieve parlementariërs - hervormingsgezinden zijn veruit in de meerderheid - bleef achter.

Eerder hadden de hervormingsgezinden tevergeefs de opperste leider gevraagd in te grijpen om gevangenisstraf van Loqmanian te voorkomen. Op dat moment was Karroubi op reis.

Iraanse rechtbanken vervolgen zestig - volgens de wet onschendbare - parlementariërs die kritiek hebben geuit op het bewind. Vier zijn intussen veroordeeld. Daarmee is de strijd tussen hervormers en conservatieven in een nieuwe fase beland.

Justitie heeft eveneens vervolging ingesteld tegen journalisten, kunstenaars en hoogleraren die het regime bekritiseren.

De amnestie voor Loqmanian lijkt een overwinning voor de hervormingsgezinden, maar de vraag is of Khamenei alle rechtszaken tegen parlementsleden laat staken.

President Khatami heeft zich niet uitgesproken over de kwestie om een confrontatie met Khamenei te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden