Parlementariërs Italië goed verzorgd

Het is vaak een makkelijke aantijging van boze burgers: politici zijn zakkenvullers. Maar de koele feiten en cijfers die zijn verzameld over de inkomsten en uitgaven van Italiaanse volksvertegenwoordigers, laten weinig ruimte voor andere conclusies....

Van onze correspondent Eric Arends

Alleen al de 325 leden van de Senaat kostten de Italiaanse staat dit jaar ruim 570 miljoen euro. Daarvan ging 56 duizend euro op aan ‘diensthemden’, 8.200 euro aan ‘dienstkousen- en panty’s’ en 16.200 euro aan ‘benodigdheden voor dienstkleding van motorrijders’. Ruim een kwart miljoen besteedde de Senaat aan agenda’s; die kwamen dan ook van het Milanese modehuis Nazareno Gabrielli. Gemiddeld kostte een Italiaanse senator de staat afgelopen jaar meer dan 1,7 miljoen euro.

De gegevens staan in de woensdag verschenen, geactualiseerde editie van La Casta (De Kaste), een roemrucht boek dat de Italiaanse politiek vorig jaar al in grote verlegenheid bracht. Hierin zetten de journalisten Sergio Rizzo en Gian Antonio Stella de situatie in hun land af tegen die van andere Europese landen. Elk vooroordeel over inhalige Italiaanse politici wordt er in bevestigd. Zo blijkt het presidentieel paleis vier keer meer geld uit te geven dan het Britse koningshuis. Gouverneurs van Italiaanse regio’s als Toscane of Campanië, declareren twaalf keer meer aan representatiekosten dan de Duitse Bondspresident. In Brussel ontvangen Italiaanse europarlementariërs veruit de hoogste vergoeding. In eigen land strekken de voordeeltjes zich uit van gratis gebruik van trein en vliegtuig, tot een kosteloos bezoek aan de kapper. Elke parlementariër krijgt maandelijks duizenden euro’s voor reis- en representatiekosten.

Rizzo en Stella rekenden uit dat het netto inkomen van een parlementslid zo meer dan 12 duizend euro kan bedragen. Vrijwel alle assistenten van de kamerleden werden in 2007 zwart uitbetaald - vaak niet meer dan 1.500 euro.

‘De kaste’ beloofde tijdens de verkiezingscampagne rigoureus schoon schip te maken. Rizzo en Stella melden nu in hun bijgewerkte editie dat de kosten van de Italiaanse politiek juist met 100 miljoen zijn toegenomen, tot ruim 2 miljard euro. Die stijging is volgens de auteurs onder meer toe te schrijven aan de ‘solidariteitstoeslag’ die niet-herkozen parlementariërs mee krijgen ‘om in te burgeren in het sociale leven’.

Zo ontving oud-minister Mastella, ooit verdachte van zwendel, drie ton. Maar de grootste kostenpost bestaat uit de zeer ruimhartige reguliere salarissen. Zo verdient de gouverneur van de bescheiden zuidelijke regio Apulië (4,1 miljoen inwoners) 65 duizend euro méér dan Arnold Schwarzenegger als gouverneur van Californië: 36,5 miljoen inwoners en de zevende economie van de wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden