Parlementaire pers staakt verkiezing politicus van het jaar; niemand springt eruit

De Parlementaire Pers Vereniging (PPV) kiest dit jaar toch géén 'Politicus van het jaar'. Het staakt de lopende verkiezing. De opkomst blijkt te laag om op een verantwoorde wijze een winnaar aan te wijzen.

Vorig jaar wees de pers staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asielzaken aan als winnaar. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Vorig jaar wees de pers staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asielzaken aan als winnaar.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Er zijn 31 stemmen uitgebracht op een totaal van ongeveer 100 parlementair journalisten die regelmatig op het Binnenhof werken. De persvereniging heeft in totaal ongeveer 160 leden. Leden geven aan dat zij dit jaar moeilijk een keuze kunnen maken voor een politicus van het jaar. Er springt niemand uit.

Ook uit een groeiende groep journalisten twijfels over de juistheid van de verkiezing. Zij vinden dat journalisten zichzelf kwetsbaar maken als zij een politicus aanwijzen die zij goed vinden functioneren of die zijn/haar beleid uitzonderlijk goed voor het voetlicht heeft gebracht.

Onder het publiek zou de verwarring kunnen ontstaan dat de journalisten iemand aanwijzen op wie zij zouden stemmen. Dat is niet het geval. Maar om verwarring te voorkomen, hebben veel leden zich onthouden van een stem.

Volgend jaar zal het bestuur van de vereniging navragen of er bij de meerderheid van de leden een wens bestaat om dan wel weer een verkiezing te organiseren.

Publieksprijs

De PPV heeft de prijs sinds 1973 dertig keer uitgereikt. In twaalf afzonderlijke jaren is er geen politicus van het jaar aangewezen. De laatste keer dat de bokaal niet is uitgereikt, was in 2002.

Vorig jaar wees de pers staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asielzaken aan als winnaar (met name vanwege zijn optreden tijdens de vluchtelingencrisis). De winnaar in 2014 was toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans (met name vanwege zijn optreden na de MH17-ramp). In 2013 wees de parlementaire pers minister Jeroen Dijsselbloem aan als winnaar. Dit vanwege zijn optreden tijdens de financiële crisis.

Het publiek kan dit jaar overigens wel weer een politicus van het jaar kiezen. Deze verkiezing wordt georganiseerd door EenVandaag (meestemmen kan hier) De winnaar wordt bekendgemaakt op maandag 19 december op NPO 1 om 18.15 uur.

In 2013 wees de parlementaire pers minister Jeroen Dijsselbloem aan als Politicus van het Jaar. Beeld anp
In 2013 wees de parlementaire pers minister Jeroen Dijsselbloem aan als Politicus van het Jaar.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden