Parlementaire enquête over woningcorporaties begonnen

In de Tweede Kamer is vandaag de parlementaire enquête naar het stelsel van de woningcorporaties begonnen. De sector verspeelde veel geld door financiële avonturen.

Jan van der Schaar, geassocieerd partner bij RIGO Research en Advies, tijdens de eerste hoorzitting van de parlementaire enquetecommissie Woningcorporaties. Beeld anp

De Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties hoort 6 weken lang getuigen en deskundigen onder ede. 'Een spannend en grootschalig gebeuren', aldus commissievoorzitter Roland van Vliet (ex-PVV, nu eenmansfractie) bij de aftrap. De eerste die wordt gehoord is Jan van der Schaar, onderzoeker en adviseur op het gebied van bouwen en wonen.

Van der Schaar vermoedt dat de incidenten van de laatste jaren niet alle ellende al hebben blootgelegd. Het is goed om het allemaal in kaart te brengen, zei hij.

Van der Schaar zei ook dat het niet helemaal duidelijk is geweest wat de taken van de corporaties waren. Hun kerntaken hadden scherper kunnen worden geformuleerd, maar wat ze verder nog mochten doen was helemaal onduidelijk. 'De ruimte om breder te gaan is zeer ruim genomen.'

Tegelijk was het inzicht in de risico's van financiële avonturen niet groot genoeg. Er kwam ook steeds meer 'ondernemerschap', terwijl de corporaties in de ogen van Van der Schaar 'rentmeesterschap' hadden moeten bedrijven. Verder waren bedrijfsdoelmatigheid en het externe toezicht niet goed genoeg.

Van der Schaar verschijnt voor (V.L.N.R.) commissieleden Peter Oskam (CDA), Wassila Hachchi (D66), Roland van Vliet (Van Vliet, voorzitter), Anne Mulder (VVD), Ed Groot (PvdA, ondervoorzitter), Farshad Bashir (SP). Beeld anp
Voorzitter Roland van Vliet. Beeld anp
Het kantoor van woningcorporatie Rochdale in Amsterdam. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.