Nieuws

Parlementaire enquête naar coronacrisis dreigt vast te lopen

De commissie die de parlementaire enquête naar de coronacrisis voorbereidt, verkeert zelf in crisis. De commissie dreigt uit elkaar te vallen nu er spanningen zijn ontstaan rondom de leden Wybren van Haga en Pepijn van Houwelingen die geloven dat de coronapandemie een hoax was.

Frank Hendrickx
De leden van de voorbereidingscommissie afgelopen zomer. Inmiddels is voorzitter Khadija Arib vertrokken uit de Kamer. Haar plaats wordt ingenomen door Mariëlle Paul. Beeld ANP
De leden van de voorbereidingscommissie afgelopen zomer. Inmiddels is voorzitter Khadija Arib vertrokken uit de Kamer. Haar plaats wordt ingenomen door Mariëlle Paul.Beeld ANP

Dat het rommelde binnen de commissie bleek afgelopen woensdag al bij het Kamerdebat over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de eerste fase van de coronapandemie. Kamerlid Liliane den Haan (ex-50Plus) meldde zich af voor het debat, omdat zij als lid van de voorbereidende enquêtecommissie een neutrale positie wilde innemen. ‘Zij heeft de inschatting gemaakt om wel te luisteren, maar niet deel te nemen aan dit debat’, aldus Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Wie kreeg vervolgens het woord? Ex-FvD’er Wybren van Haga. Opmerkelijk, want net als Den Haan maakt ook Van Haga deel uit van de commissie die de parlementaire enquête voorbereidt. Den Haan moest vervolgens aanhoren hoe haar commissiegenoot zonder enige terughoudendheid verklaarde dat er helemaal geen coronacrisis heeft bestaan, maar alleen ‘een pandemie van positieve testen op basis van verkeerde data, verkeerde aannames en verkeerde modellen’. ‘Er werd een totalitair bewind gevoerd, gestoeld op ten onrechte gecreëerde angst’, aldus Van Haga.

Bij een deel van de Kamer schoot de houding van Van Haga al tijdens het debat in het verkeerde keelgat. Hoe kon zo iemand nog objectief onderzoek doen in een parlementaire enquête? ‘Van Haga is totaal vooringenomen’, meende VVD-Kamerlid Judith Tielen. ‘Wat doet u in de coronacommissie en hoe haalt u het eigenlijk in uw hoofd dat u die twee dingen met elkaar kunt combineren?’

Als een verrassing kwamen die twijfels niet. Al bij het aantreden van de commissie afgelopen zomer was de vraag hoe het bonte gezelschap Kamerleden er ooit in kon slagen om samen een objectief onderzoek te organiseren naar de achtergronden van de coronapandemie.

Een deel van de commissie, die onder anderen bestaat uit Ulysse Ellian (VVD), Hilde Palland (CDA) en Pieter Omtzigt, wil zich vasthouden aan de gangbare wetenschappelijke inzichten, terwijl zeker de leden Van Haga en Pepijn van Houwelingen (FvD) ontkennen dat er überhaupt sprake is geweest van een ernstige pandemie. Volgens Van Houwelingen was er in werkelijkheid sprake van een groot complot van het World Economic Forum om de wereldbevolking tot slaven te maken. Hoewel hij nu lid is van de enquêtecommissie blijft Van Houwelingen ook gewoon praten over de oprichting van tribunalen voor mensen die verantwoordelijk waren voor het coronabeleid.

Het optreden van Van Haga tijdens het debat van afgelopen week heeft volgens NRC de toch al sluimerende spanningen binnen de commissie tot een kookpunt gebracht. Een deel van de commissie zou bij de eerstvolgende vergadering op maandag willen proberen om Van Houwelingen en Van Haga te laten opstappen. Als dat niet lukt, geven de meeste leden er mogelijk zelf de brui aan. Dan moet er weer een nieuwe voorbereidende commissie worden samengesteld, met alle vertraging van dien.

De coronacommissie liep eerder al averij op doordat voorzitter Khadija Arib uit de Tweede Kamer vertrok vanwege een onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag. Sindsdien is VVD-Kamerlid Mariëlle Paul waarnemend voorzitter.

Van Haga is verrast dat de onvrede binnen de commissie is uitgelekt. ‘We hebben afgesproken om niet met de media te delen wat er in de commissie besproken wordt. Het verbaast mij daarom wel dat ik uit de krant moet vernemen dat leden mij uit de commissie willen zetten.’ Andere leden reageerden dit weekend niet op verzoeken om commentaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden