Column

Parlementaire democratie beschermt tegen uitwassen van volkswil

De roep om 'directe democratie', oftewel referenda, wordt luider, terwijl we juist de parlementaire democratie hebben om ons te beschermen tegen de uitwassen van de volkswil.

Arnon Grunberg
Burgerinitiatief GeenPeil haalde 450.000 handtekeningen op voor een referendum over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne. Beeld anp
Burgerinitiatief GeenPeil haalde 450.000 handtekeningen op voor een referendum over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne.Beeld anp

Vrijdag verwees de heer Wilders in een opiniestuk in de Volkskrant naar Zwitserland als lichtend voorbeeld. Ironisch genoeg gaat het ondanks alle referenda er in Zwitserland niet zo vreselijk anders aan toe dan in de omringende landen. Zwitserland participeert bijvoorbeeld in het Schengen-verdrag.

Ik wed dat de volkswil in Nederland ervoor zal zorgen dat de doodstraf weer wordt ingevoerd en pedofielen al dan niet chemisch worden gecastreerd. Ook zal door middel van een referendum een wet worden aangenomen die stelt dat de Joden de Holocaust deels aan zichzelf te wijten hebben.

Zelf zou ik graag een referendum organiseren over de vraag of het wettelijk verboden moet worden om Van Persie uit te fluiten.

Vindt u dat een goed idee? Laten we handtekeningen verzamelen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden