'Parlementair onderzoek naar corruptie Antillen’

De PVV in de Tweede Kamer wil een parlementair onderzoek naar de omvang van corruptie op de Nederlandse Antillen en Aruba....

Uit onderzoek dat de partij zelf heeft gedaan, komt volgens PVV-leider Geert Wilders en zijn fractiegenoot Hero Brinkman het beeld naar boven van een ‘grotendeels corrupte boevenbende’ waar Nederland geen cent meer aan moet uitgeven.

Brinkman presenteerde donderdag zijn rapport, dat vooral is gebaseerd op krantenberichten en andere openbare bronnen. De ex-politieman schetst daarin een beeld van vriendjespolitiek, zelfverrijking en criminaliteit onder overheidsmedewerkers en bestuurders. De 170 incidenten die hij opsomt, vormen volgens Brinkman nog maar het topje van de ijsberg.

De PVV vindt dat de Tweede Kamer de honderden verzamelde krantenberichten over corruptie moet onderzoeken om een precies beeld ervan te krijgen.

Als de andere fracties niets voor zo'n onderzoek voelen, maken ze zich mede schuldig aan corruptie, zei Wilders bij de presentatie. De Nederlandse politiek kijkt volgens hem tot nu toe ‘lafhartig’ de andere kant op als het gaat om corruptie op de overzeese eilanden.

De PVV wil af van de Antillen en is erop tegen dat Nederland 2,2 miljard euro aan de eilanden wil overmaken om hun schuld deels te saneren. Volgens de fractie zou dat geld in een bodemloze put of in ‘de zakken van een kleine corrupte elite’ verdwijnen en kan het beter worden besteed aan de ouderenzorg in ons land.

Brinkman heeft op basis van alle berichten een top-5 samengesteld van mogelijk corrupte Antilliaanse politici en ambtenaren. Anthony Godett, de leider van de FOL en gedeputeerde van het Curaçaose Bestuurscollege (de Eilandsregering), staat op de eerste plaats. Hij werd eerder in een fraudezaak veroordeeld tot vijftien maanden celstraf.

Brinkman zegt dat hij ook via e-mail tips en meldingen van corruptie heeft ontvangen, waarbij ook namen van bestuurders zijn genoemd. Hij zal die meldingen doorsturen naar het Openbaar Ministerie (OM), omdat de ‘graaiers’ volgens hem voor de rechter moeten worden gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden