Parlement Zuid-Korea zet president Roh af

Het parlement van Zuid-Korea heeft vrijdag onder luid tumult besloten dat president Roh Moo-hyun moet worden afgezet. Het Constitutioneel Gerechtshof moet binnen zes maanden vaststellen of Roh wordt ontslagen....

Binnen zowel als buiten het parlement trachtten Roh-aanhangers de afzetting van de president te verhinderen. Binnen probeerden parlementsleden opnieuw het podium van de voorzitter te bezetten, maar ze werden afgevoerd. Onder de betogers buiten was een man die probeerde met zijn auto het bordes van het parlementsgebouw op te rijden.

Rohs presidentiële taken zijn overgenomen door premier Goh Kun, die daarmee ook opperbevelhebber is geworden. Goh gaf onmiddellijk opdracht de waakzaamheid langs de bestandslijn met Noord-Korea te verhogen.

De motie tot afzetting van Roh was ingediend door de Grote Nationale Partij en de Millenium Democraten en werd gesteund door 193 van de 273 afgevaardigden. Een van de motieven voor zijn afzetting was de constatering door de Nationale Kiesraad dat de president propaganda heeft gemaakt voor de Uri-partij.

Ook speelde mee dat drie van Rohs vroegere medewerkers in december zijn aangeklaagd voor het vergaren van illegale campagnebijdragen van Samsung en andere grote Koreaanse ondernemingen. Roh had zich verweerd met het argument dat de oppositiepartijen zelf nog veel erger waren: volgens onderzoek van het openbaar ministerie had het Roh-kamp slechts 11 miljard won (ruim 7,6 miljoen euro) geïncasseerd en de Grote Nationale Partij 84 miljard (58,5 miljoen euro).

En ten slotte zou Roh een economisch wanbeleid hebben gevoerd. De economie van Zuid-Korea is vorig jaar met slechts 2,9 procent gegroeid; in 2002 bedroeg de groei nog 6,3 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden