Parlement wil opdeling België bespreken

BRUSSEL (ANP) - Het Belgisch parlement heeft ingestemd met een voorstel van Vlaams Belang om te spreken over ontbinding van België. De 77 Vlaamse leden besloten het voorstel in overweging te nemen. Alle 51 Franstalige leden stemden tegen.

Kamervoorzitter Herman De Croo onthield zich van stemming. Vlaams Belang streeft al langer naar een zelfstandig Vlaanderen in de vorm van een republiek. De partij vindt, net als het Vlaams-nationalistische partij N-VA, dat het Franstalige Wallonië te veel geld kost. ,,Het Belgisch bestuur is verantwoordelijk voor een periode van culturele onderdrukking en economische neergang van Vlaanderen'', aldus fractieleider Gerolf Annemans van Vlaams Belang. Hij vindt dat België moeilijk nog een democratie genoemd kan worden, ,,want de Waalse minderheid heeft er evenveel macht als de Vlaamse meerderheid''.

Het Vlaams Belang had daarom voorgesteld te spreken over een verzoek aan de regering om ,,onverwijld voorbereidingen te treffen voor de algehele ontbinding van de Belgische staat.

Tegen opdeling

De instemming donderdag betekent niet dat er een meerderheid is in het Belgisch parlement voor opdeling. Fractieleiders Fons Borginon (van het liberale VLD) en Dirk Van der Maelen (van het socialistische SP.A) zeiden altijd alles in overweging te nemen. Van der Maelen beklemtoonde dat zijn partij absoluut tegen opdeling van België is. ,,Maar wanneer teksten niet indruisen tegen de grondwet of Europese verdragen moeten ze kunnen voorgelegd worden aan de Kamer, aldus de Vlaamse socialist.

Bij een enquête rond het 175-jarig bestaan van België in 2005 bleek een ruime meerderheid van de Belgen tegen opdeling van het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden