Parlement wil meer ruimte voor leraar

Leraren moeten meer ruimte krijgen om zelf te bepalen hoe zij les geven. De Tweede Kamer onderschrijft dit hoofdpunt van de commissie Dijsselbloem, die de vernieuwingen in het onderwijs heeft onderzocht....

ANP

‘De politiek moet de spelregels bepalen en de kwaliteit bewaken. Leraren moeten zo min mogelijk belemmerd worden in het lesgeven’, aldus Tweede Kamerlid Staf Depla van de PvdA maandag.

Depla krijgt bijval van kamerleden Jan Jacob van Dijk van het CDA, SP'er Jasper van Dijk en Ineke Dezentjé Hamming van de VVD. ‘De overheid stelt vast wat kinderen moeten leren, de scholen hoe’, zegt CDA'er Van Dijk. Volgens hem moeten politici zelfs oppassen zich niet te veel met het ‘wat’ te bemoeien, omdat daarmee de manier van lesgeven gedeeltelijk wordt bepaald.

Ondanks alle goede bedoelingen, dreigen leidinggeven op scholen juist meer macht te krijgen ten koste van de leraren, vreest de SP. Kamerlid Jasper van Dijk heeft de stellige indruk dat minister Ronald Plasterk (PvdA) van Onderwijs meer macht voor de schoolbesturen wil.

Steun van zijn eigen partij zal de minister daarbij in elk geval niet krijgen. Depla wil samen met Dezentjé Hamming dat schoolbesturen zich alleen bezighouden met het personeelsbeleid en met de faciliteiten van scholen.

Dezentjé Hamming constateert dat een brede meerderheid van de Tweede Kamer de aanbevelingen van voorzitter Jeroen Dijsselbloem en zijn gelijknamige commissie onderschrijft, maar vreest dat regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie meer oog zullen houden voor hun regeerakkoord.

De invoering van de gratis schoolboeken en de maatschappelijke stage, die leerlingen op middelbare scholen verplicht moeten gaan lopen, noemt zij als voorbeelden.

De SP kijkt in dat opzicht naar de invoering van het zogeheten competentiegericht onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). De partij vindt dat scholen vrij moeten zijn om deze lesmethode, die is gericht op het ontwikkelen van vaardigheden bij leerlingen, te hanteren.

Ook de PvdA wil geen deadline aan de invoering in het mbo koppelen. Eerder schoof staatssecretaris Marja van Bijsterveldt die termijn met twee jaar op naar 2010.

De meeste partijen in de Tweede Kamer zijn het verder met Dijsselbloem eens dat scholen beter inzichtelijk moeten maken wat kinderen in de verschillende schooljaren opsteken. CDA'er Van Dijk heeft echter zijn twijfels bij een begintoets in groep 3 van de basisschool. Van Dijk wil dat de resultaten continue gemonitord worden in een nauwkeurig leerlingvolgsysteem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden