Parlement wil meer ruimte voor bijbaan

Het presidium van de Tweede Kamer overweegt een veel groter deel van de bijverdiensten van Kamerleden vrij te laten dan nu het geval is....

Van onze verslaggeefster

Milja de Zwart

DEN HAAG

Nu moeten Kamerleden die meer dan twintigduizend gulden per jaar bijverdienen, de helft van hun neveninkomsten inleveren, tot maximaal 58 duizend gulden. Alles daarboven is vrij. De Kamerleden van VVD en D66 willen het liefst van die 'bevoogdende' regeling af. CDA-Kamerlid Hillen, die de commissie voorzit , denkt dat zijn fractie er net zo over denkt. De PvdA wil de regels vereenvoudigen en versoepelen, maar nog wel een grens stellen om exorbitante bijverdiensten te voorkomen.

Van de 150 Tweede-Kamerleden hebben er 36 betaalde bijbanen, variërend van praktiserend huisarts tot adviseur van een kippenboerderij. De kleine fracties niet meegerekend, telt de CDA-fractie verhoudingsgewijs de meeste leden met een betaalde bijbaan (dertien), gevolgd door de VVD (elf) en de PvdA (zeven). De meeste Kamerleden, 78, hebben alleen onbetaalde bijbanen, 36 parlementariërs hebben geen enkele nevenfunctie.

Het presidium vindt dat er aanleiding is om een acht jaar oud voorstel van PvdA'er Van Kemenade opnieuw in overweging te nemen. Van Kemenade adviseerde in 1990 bijverdiensten voortaan vrij te laten om de overstap van mensen met een uitgebreide maatschappelijke loopbaan naar de Tweede Kamer te bevorderen. Zo zou er iets gedaan kunnen worden aan de klacht dat de Kamer vooral wordt bevolkt door oud-ambtenaren en onderwijzers.

Oud-VVD-Kamerlid Remkes, nu staatssecretaris van Volkshuisvesting, pikte het voorstel van Van Kemenade enkele jaren geleden op als onderdeel van een initiatiefwet die een einde moest maken aan de voordelige positie van ambtenaren die Tweede-Kamerlid werden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden