Nieuws

Parlement van Israël stemt vandaag over nieuwe regering – en dus over het einde van Netanyahu

Israël houdt de adem in voor de stemming zondag in het parlement: dit kan het einde betekenen van het tijdperk van Benjamin Netanyahu, die twaalf jaar onafgebroken premier is geweest. Het zou bovendien het begin zijn voor de onwaarschijnlijkste regering die het land ooit heeft gehad.

De stemming zondag in het Israëlische parlement kan het einde betekenen van het tijdperk-Netanyahu, die twaalf jaar onafgebroken premier is geweest.  Beeld EPA
De stemming zondag in het Israëlische parlement kan het einde betekenen van het tijdperk-Netanyahu, die twaalf jaar onafgebroken premier is geweest.Beeld EPA

Vorige week kwam formateur Yair Lapid met het nieuws dat hij een regering had gevormd, maar voordat deze kan worden ingezworen, moet er nog één horde genomen worden: een meerderheid van het parlement moet tijdens een stemming haar zegen geven. Als dat lukt, komt een coalitie van acht partijen aan het roer, die in ideologisch opzicht mijlenver uit elkaar liggen. De enige lijm die deze linkse, centristische, rechtse en Arabische partijen bij elkaar houdt, is hun weerzin tegen Netanyahu.

De zitting van het parlement begint om vier uur ’s middags (lokale tijd) en zal vermoedelijk enkele uren in beslag nemen. Eerst zal de beoogde premier Naftali Bennett de coalitie aan het parlement presenteren, en hierna zal Netanyahu het spreekgestoelte betreden. Vervolgens hebben alle partijleiders spreektijd, en de toespraken zullen naar verwachting verhit zijn.

‘Verraad’

Likoed, de partij van Netanyahu, en haar bondgenoten beschuldigen de rechtse partijen die deelnemen aan de coalitie van ‘verraad’ omdat zij deel gaan uitmaken van een ‘linkse regering’ die ‘gevaarlijk is voor de toekomst van Israël’. Leden van de nieuwe coalitie benadrukken ondertussen dat zij een regering ‘voor iedereen’ willen zijn, en zullen proberen ‘de verscheurde natie’ weer te helen.

Naftali Bennett, de beoogde premier van de nieuwe regering.  Beeld AP
Naftali Bennett, de beoogde premier van de nieuwe regering.Beeld AP

De stemming wordt nog spannend. De nieuwe regering heeft een flinterdunne meerderheid (61 van de 120 zetels) en Netanyahu zit flink te stoken bij de rechtse partijen in de coalitie. Hij probeert mensen over te halen niet met deze regering mee te doen, en tegen te stemmen, maar volgens Israëlische media ziet het er nu naar uit dat de gelederen gesloten blijven. Netanyahu, zo luidt de analyse, heeft in het verleden te veel mensen bedonderd: hij belooft potentiële overlopers gouden bergen, maar niemand vertrouwt hem nog. Al zijn verrassingen op het laatste moment natuurlijk niet uitgesloten.

Het is nog onduidelijk of Netanyahu, als een meerderheid voor de nieuwe regering stemt, de inauguratie-ceremonie zal bijwonen, die dezelfde dag nog zal plaatsvinden. Vooralsnog zou er nog geen enkele informele coördinatie over de wisseling van de wacht zijn geweest tussen de inkomende en de uitgaande regering. Volgens Israëlische media heeft Bennett niet om een één-op-één ontmoeting met Netanyahu gevraagd, en zou Netanyahu zo’n gesprek niet hebben aangeboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden