Parlement tikt Juncker op de vingers met 'vlijmscherpe berisping' om 'staatsgreepachtige' benoeming

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker krijgt woensdag een stevige tik op de vingers van het Europese Parlement voor de ‘staatsgreepachtige’ benoeming van zijn voormalige kabinetschef tot hoogste ambtenaar van de Europese Commissie. Het parlement eist naar verwachting dat de benoeming wordt heroverwogen.

Jean-Claude JunckerBeeld EPA

Dinsdagavond beraadden de politieke fracties zich met toenemende nervositeit over wat in Brussel en Straatsburg de affaire-Selmayr is gaan heten, genoemd naar Junckers oud-kabinetschef Martin Selmayr die eind februari unaniem door de Commissarissen werd aangewezen als de nieuwe secretaris-generaal van de Commissie. De ontwerptekst van een resolutie waarover vanmiddag wordt gestemd, liegt er niet om. ‘Een vlijmscherpe berisping’, stelt een betrokkene.

De ontwerptekst hekelt de wijze waarop Selmayr zijn promotie kreeg: zonder andere kandidaten en alleen Juncker was op de hoogte. Eén dag voor de gewraakte Commissievergadering werden de Commissarissen Frans Timmermans (eerste vicevoorzitter) en Günther Oettinger (Personeelsbeleid) geïnformeerd, de andere Commissieleden werden totaal verrast. Het parlement is ‘teleurgesteld’ dat geen van de Commissarissen heeft aangedrongen op uitstel van de benoeming of een discussie wilde.

Starre opstelling

Aanvankelijk leken de christendemocraten (partij van Juncker en Selmayr) en de sociaaldemocraten de Commissie de hand boven het hoofd te houden. Niet fraai maar de Europese verkiezingen komen eraan dus geen gedoe, was hun lijn. De aanhoudende en steeds bredere kritiek op de doorgeduwde benoeming, heeft de positie van de twee grootste partijen in het parlement echter gewijzigd. Ook de starre opstelling van de Commissie – ‘alles is volgens de regels gegaan’ – droeg bij tot de kritischer opstelling van beide fracties. Naar verluidt dreigde Juncker zijn partijgenoten vorige maand dat als Selmayr moet vertrekken, hij ook opstapt. Juncker weigert dit te bevestigen of ontkennen.

De ontwerpresolutie roept de Commissie op de gewraakte benoeming ‘te heroverwegen’ zodat ook andere kandidaten zich kunnen melden en daarmee een bredere keus mogelijk is. Over die tekst is lang onderhandeld. De christendemocraten leggen de oproep uit met een verwijzing naar toekomst: volgende keer beter, maar Selmayr hoeft niet weg. Ook de sociaaldemocraten benadrukken dat ‘heroverwegen’ niet gelijk staat aan ‘overdoen’. Volgens de Groenen en liberalen is dat wel het geval. ‘Er staat wat er staat’, aldus Bas Eickhout (GroenLinks) en Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

De tekst is voor tweeërlei uitleg vatbaar gemaakt om alle partijen erachter te krijgen. Dat geeft Juncker meer ruimte om de resolutie naast zich neer te leggen. Paul Tang (PvdA) spreekt over een ‘motie van treurnis’. De kans dat de Commissie een echte motie van wantrouwen krijgt, is nihil. Maar het negeren van de resolutie is slecht voor de relatie tussen Juncker en het parlement. Eerder stuurde het parlement de Commissie-Santer naar huis (1999) en het wees verschillende malen een kandidaat-Commissaris af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden