Parlement tart Turkse premier

De Turkse premier Bulent Ecevit is zeer bezorgd over de politieke en economische stabiliteit in zijn land nu president Suleyman Demirel mogelijk geen tweede ambtstermijn krijgt....

Integendeel, bijna honderd parlementariërs van zijn driepartijencoalitie stemden tegen na een urenlang debat dat tot diep in de nacht duurde. Vlak voor zijn vertrek naar India voor een vierdaags bezoek zei Ecevit zich altijd te hebben ingespannen voor stabiliteit, maar dat hij er nu een hard hoofd in had. Niettemin worden de wijzigingsvoorstellen volgende week woensdag opnieuw in stemming gebracht.

De termijn voor een Turkse president is zeven jaar, maar Ecevit c.s. willen dat een president voortaan twee termijnen van vijf jaar kan dienen. Zo zou Demirel kunnen aanblijven. Om de partijen over de streep te trekken, zat in het pakket tevens een voorstel om de pensioenen van de parlementsleden fors te verhogen.

Om de islamistische oppositiepartij Fazilet (Partij van de Deugd) voor te laten stemmen, bevatte het pakket ook maatregelen die het de rechter bemoeilijken om politieke partijen te verbieden. Fazilet wordt bedreigd omdat het Turkse establishment de partij ziet als een gevaar voor de staat.

Waarnemers geloven dat Demirel bij veel afgevaardigden slecht ligt. Ecevits coalitie bestaat uit zijn centrum-linkse DSP, de conservatieve Moederlandpartij (ANAP) en de extreem-rechtse MHP. Veel ANAP-leden zien graag dat hun leider, oud-premier Mesut Yilmaz, president wordt.

Parlementsleden van de MHP zouden tegen de voorstellen van de premier hebben gestemd omdat zij hopen dat de positie van hun partij sterker wordt na een nederlaag van de populaire Ecevit. Hun leider, Devlet Bahceli, zou zich alvast warm lopen voor het volgende premierschap.

Journalist Mehmet Ali Birand, anchorman van het tv-station CNN-Türk, constateert dat het de eerste keer is geweest dat het parlement zijn tanden heeft laten zien. 'De leden hebben eindelijk getoond niet de slaven van de leiders te zijn en dat is positief.'

Volgens Birand zal de coalitie deze nederlaag wel overleven omdat op dit moment niemand gebaat is bij een breuk. 'De MHP wacht rustig af, zij wil dat het kabinet de volle rit uitzit.'

Zelfs als Ecevit er in slaagt de discipline in de coalitie te herstellen, is het nog onzeker of Demirel een tweede termijn krijgt. 'Door deze ontwikkelingen is Demirel dodelijk gewond. Zelfs als hij president mag blijven, is hij aangeschoten wild. Ik weet niet of hij het zal halen', aldus Birand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden