Parlement Servië eist autonomie Serviërs Kosovo

Het Servische parlement heeft vrijdag in een resolutie autonomie geëist voor de Serviërs in Kosovo. Ze eisten voorts bescherming van de Kosovaarse Serviërs door meer troepen....

De Servische premier Vojislav Kostunica heeft hierbij opnieuw aangedrongen op een verdeling van Kosovo in kantons. 'Het multi-etnische paradijs' dat sommige mogendheden wensen, is niet te verwezenlijken, volgens Kostunica. Kosovo moet volgens hem net als Bosnië-Herzegovina in etnische districten worden opgedeeld. Dan kunnen de verschillende bevolkingsgroepen er in veiligheid hun eigen zaken regelen.

Kosovo is een formeel onder Servië vallende provincie, maar wordt sinds 1999 feitelijk bestuurd als een protectoraat van de Verenigde Naties en van de NAVO. De meerderheid van de bevolking bestaat uit etnisch Albanezen. Die eisen volledige onafhankelijkheid van Servië.

Landen van de NAVO verdreven vijf jaar geleden met 78 dagen van zware bombardementen op het toenmalige Joegoslavië de door Servië gedomineerde Joegoslavische veiligheidstroepen uit Kosovo. De luchtaanvallen zouden volgens de NAVO verhinderen dat de Serviërs de Albanezen gingen verdrijven. Een gevolg van de westerse politiek was evenwel de verdrijving van circa 200.000 Serviërs uit Kosovo.

Radicale etnisch Albanese strijdgroepen zagen zo hun doeleinden vrijwel verwezenlijkt. Maar er bleven toch nog naar schatting 80.000 Serviërs achter. Die worden sindsdien in hun enclaves belaagd door Albanezen. Het Servische parlement stelt dat de politiemacht van de VN en de door de NAVO geleide troepen in Kosovo (KFOR) niets voor de veiligheid van de Serviërs doen. Er moeten meer troepen komen voor de bescherming van de Serviërs.

Afgelopen week nog vielen er 28 doden en honderden gewonden bij geweld in Kosovo. Albanezen vielen Serviërs aan, verwoestten talrijke eigendommen en vernielden Servisch-orthodoxe kerken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden