Parlement ontbonden in Sri Lanka

President Chandrika Kumaratunga heeft dinsdagnacht het parlement van Sri Lanka tot 7 september naar huis gestuurd. Daarmee heeft zij verijdeld dat het parlement een motie van wantrouwen tegen de regering kon aannemen....

'Dit is een stap op weg naar de dictatuur', zei een woordvoerder van de Verenigde Nationale Partij (UNP), de belangrijkste oppositiepartij. Dinsdag diende de oppositie een motie van wantrouwen in, die op 18 juli in stemming zou komen. De oppositie heeft sinds 20 juni een meerderheid in het parlement. Toen trad de moslimpartij SLMC uit de negen maanden oude regeringscoalitie, nadat Kumaratunga een van haar ministers had ontslagen.

'De belangrijkste reden voor de huidige crisis in het parlement is de grondwet van 1978', stelt de minderheidsregering van de Volksalliantie (PA) in haar verklaring van dinsdagnacht. 'Hoewel de Alliantie de laatste twee verkiezingen won, wordt dat mandaat niet goed weerspiegeld in het parlement door het kiesstelsel dat is opgenomen in de grondwet', zo vervolgt de verklaring. Het referendum zal op 21 augustus worden gehouden.

De nieuwe grondwet moet volgens de regering ook de weg bereiden voor het einde van de al achttien jaar durende burgeroorlog. Kumaratunga heeft dat al eerder geprobeerd. Ze stelde voor meer macht te geven aan de regio's, ook aan het noordoosten, waar Tamils vechten voor een onafhankelijke staat. Na heftige protesten van de Singalese meerderheid in Sri Lanka, is dit voorstel in augustus vorig jaar gesneuveld. Daarop heeft Kumaratunga het parlement ontbonden. Maar bij de verkiezingen in oktober verloor de Volksalliantie haar meerderheid.

De maatregelen van de president zijn ongebruikelijk, maar niet ongrondwettig. Het is sinds 1978 een keer eerder gebeurd dat de president het parlement schorste. In 1991 poogde president Ranasinghe Premadasa - van de UNP - zo tijd te winnen om te voorkomen dat hij werd afgezet.

Het is ook een keer eerder gebeurd dat de president een referendum uitschreef. Dat was in 1982, toen de UNP-regering bang was bij de verkiezingen haar comfortabele meerderheid te verliezen. Het referendum pakte nadelig uit voor kleinere partijen zoals die van de Tamil-minderheid. Niet lang daarna ontketenden de Tamils in het noorden hun opstand.

Commentatoren achten de huidige maatregelen van Kumaratunga riskant. 'Het land staat op de drempel van een politieke revolutie, waarvan de gevolgen niet minder gevaarlijk zijn dan wat we in het verleden hebben gezien', vreest Pakiasothy Saravanamuttu, hoofd van het Centrum voor Beleidsalternatieven in Colombo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden