Parlement kiest Bouterse opnieuw tot president

De Surinaamse president Desi Bouterse is dinsdag in het parlement opnieuw gekozen tot president. De oud-legerleider, die in mei de parlementsverkiezingen won, kreeg de steun van tweederde van de 51 parlementariërs. De verkiezing van Bouterse (69) stond al bij voorbaat vast omdat de oppositie had aangegeven zich niet te verzetten tegen zijn kandidatuur.

Stieven Ramdharie
President Bouterse in mei met vicepresidentskandidaat Ashwin Adhin. Beeld ANP
President Bouterse in mei met vicepresidentskandidaat Ashwin Adhin.Beeld ANP

Met zijn verkiezing schrijft Bouterse geschiedenis. Hij is de tweede president sinds de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 die voor de tweede keer wordt gekozen. Met Bouterse werd ook de jonge minister Ashwin Adhin gekozen tot vicepresident. Hij behoort ook tot Bouterse NDP. 'Ik bedank het Surinaamse volk', zei de president in een korte toespraak.

Direct nadat parlementsvoorzitter Jenny Simons de uitslag van de stemming bekendmaakte, werd er geklapt in het parlement. 'Suriname verwacht veel u', zei Simons tot Bouterse. Ook de leiders van de oppositie feliciteerden de oud-bevelhebber meteen. 'Wij gaan ons constructief opstellen', zei ABOP-leider Ronny Brunswijk.

Hoewel de oppositie geen tegenkandidaat naar voren had geschoven, was de stemming in het parlement toch even spannend. Het oppositieverbond V7 besloot na de verkiezingsnederlaag in mei fractieleider Chan Santokhi niet te kandideren omdat hij weinig kans maakte. De NDP won in mei 26 van de 51 zetels. Om tot president te worden gekozen was echter een tweederde meerderheid nodig van 34 stemmen.

Profiel Desi Bouterse

Surinames meest omstreden man, Desiré Delano Bouterse, is met zijn herverkiezing op de toppunt van zijn macht. Geliefd bij een fors deel van de Surinamers, maar ook gehaat door vele anderen. In 35 jaar schopte hij het van couppleger tot democratisch gekozen staatshoofd.

Coalitiepartijen

Met de steun van twee kleine coalitiepartijen en twee bevriende oppositie-parlementsleden, bleef Bouterse echter steken op 32 stemmen. Uiteindelijk besloot een deel van de oppositie kort na de opening van de vergadering ook voor Bouterse te stemmen. De verkiezing duurde nog geen half uur. 'Ik wens de president te feliciteren', zei Santokhi, een van de felste tegenstanders van Bouterse, tegen de oud-bevelhebber.

Bouterse prees Santokhi en de rest van de oppostitie voor hun constructieve opstelling. Hij zei dat Suriname nog 'harde tijden' tegemoet gaat vanwege de financiële crisis in de rest van de wereld. 'Het worden geen makkellijke jaren', aldus Bouterse. 'Maar wanneer we vasthouden aan deze vorm van samen optrekken en samen opbouwen, dan zullen wij er samen uitkomen.'

Ook Bouterses adviseur Eugene van der San prees de opstelling van Santokhi en Brunswijk. 'Dit getuigt van wijsheid van de politici', zei hij na de stemming. De nabestaanden van de 15 opposanten van Bouterses militaire regime die in 1982 werden geëxecuteerd, hekelden echter de houding van de oppositie. Voorzitter Sunil Oemrawsingh van de Stichting 8 December zei 'verontrust' te zijn over de kandidatuur van Bouterse. De oud-bevelhebber is hoofdverdachte van de moorden.

Oppositieleider Chan Santokhi was de eerste die Bouterse in het parlement feliciteerde met zijn herverkiezing. Beeld anp
Oppositieleider Chan Santokhi was de eerste die Bouterse in het parlement feliciteerde met zijn herverkiezing.Beeld anp

Brunswijk

Verwacht wordt dat Bouterse een coalitie gaat vormen met drie kleine partijen. Behalve de PALU en DOE, die beiden één zetel hebben, wordt ook gesproken met de BEP, die twee zetels heeft. Deze partij, die wordt gesteund door inwoners van het Surinaamse binnenland, maakte tot voor kort deel uit van V7.

Met deze partijen heeft Bouterse de vijf zetels van Brunswijks ABOP niet meer nodig voor een stabiele meerderheid in het parlement. Al direct na de verkiezingsuitslag werd duidelijk dat oud-rebellenleider Brunswijk in de oppositie zou belanden. Beide oud-militairen waren jarenlang gezworen vijanden, tot ze in 2010 besloten een coalitie te vormen. Dankzij de steun van Brunswijk, kon Bouterse toen voor het eerst sinds zijn staatsgreep van 1980 tot president worden gekozen.

Bouterse en Brunswijk in 2010 na het sluiten van een coalitie-akkoord. De ABOP van Brunswijk keert niet meer terug in de coalitie. Beeld anp
Bouterse en Brunswijk in 2010 na het sluiten van een coalitie-akkoord. De ABOP van Brunswijk keert niet meer terug in de coalitie.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden