Parlement Joegoslavië heft staat van oorlog op
Het Joegoslavische parlement heeft donderdagavond met ingang van morgen de staat van oorlog opgeheven, die op 24 maart van kracht werd, enkele uren na het begin van het eerste NAVO-bombardement....
Het parlement stemt vandaag over nieuwe maatregelen om de oppositie te kunnen blijven muilkorven en de staatscontrole op de economie te behouden. De nieuwe beperkingen zijn volgens premier Bulatovic nodig om de wederopbouw van het land ordelijk te laten verlopen.
De oppositionele Democratische Partij noemde de opheffing van de staat van oorlog 'volksverlakkerij', omdat 'de politie telefoonlijnen zal blijven afluisteren en alle illegale activiteiten zal voortzetten.'
Het verbod voor mannen om het land te verlaten zal niet langer van kracht zijn. Ook de beperkingen die gelden voor het houden van demonstraties zullen mogelijk worden opgeheven.
Bulatovic zei voor de stemming dat Joegoslavië als 'morele, politieke en militaire overwinnaar' uit de strijd is gekomen.
Bulatovic pleitte gisteren ook voor opheffing van alle internationale sancties tegen zijn land. 'Joegoslavië heeft zich gehouden aan de verplichtingen aan de internationale gemeenschap inzake Kosovo', aldus Bulatovic. Hij vindt ook dat Joegoslavië weer moet worden toegelaten tot de Verenigde Naties en andere internationale organisaties.
Joegoslavië lijdt al sinds de Bosnische oorlog tussen 1992 en 1995 onder diverse economische sancties. De Europese Unie verzwaarde later de sancties en bevroor onder meer de buitenlandse tegoeden van de Servische regering. Ook verbood de EU haar lidstaten in Joegoslavië te investeren.
Buatovic eiste ook compensatie voor de schade die de NAVO-bommen hebben aangericht. Belgrado schat de schade op ruim 200 miljard gulden.
Britse soldaten van de internationale troepenmacht in Kosovo (KFOR) hebben in de nacht van woensdag op donderdag een man aangehouden die van oorlogsmisdaden wordt verdacht.
Volgens de BBC is dit de eerste aanhouding van een oorlogsmisdadiger in Kosovo door KFOR. De verdachte is een Serviër die zou zijn betrokken bij de moord op 43 Albanezen in het dorp Slovinia. Daar zouden nog zeker veertien anderen medeplichtig aan zijn geweest van wie de namen bekend zijn.
KFOR heeft de informatie over deze zaak doorgegeven aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.
Secretaris-generaal Solana en opperbevelhebber Wesley Clark van de NAVO zijn donderdag in Pristina aangekomen voor hun eerste bezoek aan Kosovo. De twee mannen die de luchtacties tegen Joegoslavië leidden, zullen zich op de hoogte stellen van de situatie in de Servische provincie na de stopzetting van de bombardementen. Ze werden in Pristina als helden ontvangen.