Parlement Irak zet zich af tegen nieuwe eisen van VN

De commissie voor Buitenlandse en Arabische Zaken in het Iraakse parlement beveelt aan resolutie 1441, waarin de Veiligheidsraad nieuwe wapeninspecties verlangt in Irak, van de hand te wijzen....

AFP en AP

Saddam Hussein had het parlement bijeengeroepen om hem te adviseren over zijn reactie op de nieuwe eisen van de Verenigde Naties. De beraadslagingen van het parlement, waarin geen critici van Saddam zijn opgenomen, werden rechtstreeks uitgezonden op de Iraakse televisie. Tot een beslissing kon het parlement maandag nog niet komen; vandaag wordt de zitting voortgezet.

De VN hebben Irak tot vrijdag de tijd gegeven om in te stemmen met nieuwe inspecties. VN-inspecteurs moeten erop toezien dat Irak geen massavernietigingswapens in bezit heeft of kan produceren. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië dreigen met militaire acties als Irak geen gehoor geeft aan resolutie 1441.

Het Iraakse parlement heeft echter grote moeite met de resolutie. Volgens voorzitter Saadoun Hamadi getuigt die van 'kwade trouw' omdat wordt voorbijgegaan 'aan alles wat er in de voorgaande acht jaar is gedaan' op het gebied van ontwapening. 'Deze resolutie bevat vele onmogelijke eisen die niet kunnen worden uitgevoerd', aldus Hamadi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden