Parlement Egypte voor het eerst in drie jaar bijeen

Het nieuwe Egyptische parlement is zondag voor het eerst na drie jaar weer bijeengekomen. Dit meldt de staatstelevisie. Het oude door islamieten gedomineerde parlement werd op last van een rechtbank ontbonden.

Een vrouw stemt in november bij de parlementsverkiezingen. Beeld AFP
Een vrouw stemt in november bij de parlementsverkiezingen.Beeld AFP

De nieuwe volksvertegenwoordiging wordt gedomineerd door een alliantie die loyaal is aan president Abdel Fattah al-Sisi. Het parlement telt 568 gekozen leden plus nog eens 28 die door de president zijn benoemd.

Naar verwachting zal het parlement op de eerste zittingsdag een voorzitter kiezen. Het orgaan heeft nu vijftien dagen de tijd om honderden wetten goed te keuren die per decreet zijn uitgevaardigd in de tijd dat het parlement was ontbonden.

Het vorige parlement werd gekozen in 2011-2012 in een eerste vrije verkiezing nadat een volksopstand een einde had gemaakt aan het dertigjarige bewind van de autocraat Hosni Mubarak. Maar een rechtbank oordeelde dat de verkiezingswet ongrondwettelijk was en ontbond het parlement in 2012.

Geweld

Een jaar later werd Mubaraks opvolger Mohamed Morsi van de Moslim Broederschap uit het zadel gewipt door het leger onder leiding van Abdel Fattah al-Sisi.

Sinds de afzetting van Morsi heeft het geweld tegen het leger zich uitgebreid, voor het grootste deel in de Sinaï. Op zaterdag was er weer een aanslag. Onbekenden schoten twee politieagenten dood in Giza, bij de hoofdstad Caïro. Ze waren op weg waren naar hun werk.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt jacht gemaakt op de daders. Een tak van de terreurbeweging Islamitische Staat die vanuit de Sinaï opereert, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aantal aanslagen in het hele land. Zo werd donderdag ook een toeristenbus beschoten voor een hotel in Giza.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden