Parlement: dier als donor moet kunnen

De Tweede Kamer heeft woensdag een eerste stap gezet naar de aanvaarding van xenotransplantatie, waarbij organen, cellen of weefsel van dieren worden ingebracht bij mensen....

Deze experimentele therapie voor leverpatiënten wordt ontwikkeld door het Amsterdamse AMC en het Rotterdamse Dijkzigt Ziekenhuis. In de Verenigde Staten wordt de behandeling al toegepast. Daarbij wordt bloed van mensen met acute leverstoornissen door een apparaat gepompt, waarin de levercellen van varkens hun zuiverende werk doen.

Woordvoerders van de drie regeringspartijen wijzen erop dat deze behandeling eigenlijk geen xenotransplantatie is. De varkenscellen worden immers niet getransplanteerd. Wel bestaat er net als bij xenotransplantatie het gevaar dat onbekende dierlijke virussen terechtkomen in de mens.

Xenotransplantatie in de enge zin, het inbouwen van levend dierlijk materiaal in mensen, wordt in de praktijk nergens toegepast. Er is nog geen oplossing gevonden voor de afstotingsreacties door het menselijk lichaam. Alleen de (dode) hartkleppen van varkens zijn geschikt gebleken voor menselijk gebruik.

Niettemin blijft de Kamer er bij minister Borst van Volksgezondheid op aandringen dat zij verdergaande experimenten op mensen met xenotransplantatie voorlopig verbiedt. De kleine christelijke partijen en de SP willen tevens laboratoriumonderzoek verbieden. Behalve voor de infectierisico's, zijn zij beducht voor een wedloop in de genetische manipuatie van dieren voor dit doel.

Minister Borst, slechts gesteund door haar eigen partij D66, is tegen zo'n wettelijk moratorium. Volgens haar zal xenotransplantatie voorlopig geen werkelijkheid worden. De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek, die toestemming moet geven voor elk onderzoek, hanteert strenge richtlijnen.

De commissie heeft de onderzoekers in Amsterdam en Rotterdam ook nog geen toestemming gegeven voor hun therapie met varkenscellen. Er moeten eerst meer veiligheidsgaranties komen .

Volgens de Amsterdamse onderzoeksleider R. Chamuleau, die het Kamerdebat vanaf de publieke tribune volgde, zijn de ervaringen in het buitenland alleen maar gunstig. Virusinfecties bleven uit. 'Er zijn mensenlevens mee te redden, omdat er niet genoeg leverdonoren zijn om iedereen te helpen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden