Parlement Cyprus wijst spaarheffing af

VAN ONZE CORRESPONDENT ARJEN VAN DER ZIEL

NICOSIA - Het parlement op Cyprus heeft een omstreden heffing op banktegoeden dinsdagavond afgewezen. De afwijzing is een tegenslag voor een geplande financiële redding van het eiland door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Het besluit veroorzaakt ook nieuwe onzekerheid over de euro.

Het Cypriotische parlement wees de heffing op spaartegoeden met een grote meerderheid af. Van de 55 parlementariërs stemden 36 tegen; 19 volksvertegenwoordigers onthielden zich van stemming en eentje was afwezig. Zelfs van de conservatieve regeringspartij van president Nikos Anastasiades, die de heffing voorstelde, stemde geen enkele afgevaardigde voor.

Diverse afgevaardigden beschuldigden de EU en het IMF van chantage. 'Wij willen een Europese redding, geen Europese verwoesting', zei parlementariër Marios Karoyian.

Volgens het voorstel hadden spaarders met 20- tot 100 duizend euro op hun bankrekening eenmalig 6,75 procent van hun tegoed moeten afstaan. Spaarders met meer dan 100 duizend moesten 9,9 procent afstaan. De maatregel moest 5,8 miljard euro opleveren voor de Cypriotische schatkist en zo bijdragen aan de voorkoming van een faillissement.

Tijdens de stemming werd buiten het parlement gedemonstreerd. 'Stop nu met de eurogekte', stond op een van de protestborden. Toen bekend werd dat het plan was afgewezen, zongen betogers het volkslied. 'De EU hoort er te zijn voor de mensen, niet voor de banken', zei een demonstrante.

President Anastasiades gaat vandaag opnieuw in overleg met zijn regering en oppositiepartijen om een uitweg te vinden uit de crisis. De Cyprioten zullen een andere manier moeten vinden om aan de 5,8 miljard euro te komen die de spaarheffing had moeten opleveren.

De Cypriotische minister van Financiën Michalis Sarris reisde gisteren naar Moskou om te kijken of Rusland wil helpen. Moskou heeft van oudsher veel invloed op Cyprus en Russische bedrijven en particulieren hebben miljarden op rekeningen op het eiland staan. Zij zouden veel hebben verloren als de heffing was doorgaan. Een mogelijke oplossing is dat een bankdochter van de Russische gasgigant Gazprom een van de Cypriotische banken overneemt.

Minister Dijsselbloem (Financiën) noemde het besluit van de Cyprioten gisteravond teleurstellend. Maar het aanbod van de eurogroep staat nog steeds, onder dezelfde voorwaarden. De lening van de andere EU-landen mag de 10 miljard euro niet overstijgen.

Pagina's 4 en 5: 'Totale paniek' op eiland

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden